Orbán már "kis kormányzati programokat" kér

Csak a Fidesz! A helyes jelszó így hangzik, miután nagy munka áll előttünk, minden mandátumra és minden szavazatra szükségünk van június 7-én - hangoztatta Orbán Viktor a fideszes önkormányzati képviselők fórumának a rendezvényén, a SYMA-csarnokban.

A Fidesz elnökét a terembe érkezésekor felállva tapsolták a részvevők. Orbán Viktor az európai parlamenti választásra mozgósított, s arra figyelmeztette az összegyűlt fideszes polgármestereket, önkormányzati képviselőket, hogy a jobboldalnak meg kell értenie, ha nem akarja, hogy bekövetkezzen mindaz, ami 2002-ben és 2006-ban - vagyis hogy a szocialisták az utolsó pillanatban lehasítottak a Fideszről 2-3-4 százalékot, s ezáltal a jobboldal kormányzati lehetőségei elpárologtak -, akkor "csak a Fidesz". A jobboldalon ugyanis csak olyan erők vannak, amelyek kicsik, s nem tudnak minket segíteni ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a céljainkhoz - agitált a Fidesz elnöke, nyilvánvalóan a Jobbik és az MDF ellen.

Orbán Viktor a Syma-csarnokban két kérést intézett az önkormányzati képviselőkhöz és a polgármesterekhez; hogy "vegyék komolyan a helyzetet", s "dolgozzanok azon, hogy az adósságba kergetett város vagy falu hogyan akar kijönni abból a helyzetből", amit - Orbán Viktor szerint - a 800 milliós adósság jelent. - Hiába lesz parlamenti választási győzelem, Budapestről nem tudjuk megmondani, Szamosangyalosnak mi a jó. Ezért június 7. után készítsétek el a saját kis kormányzati programotokat - szólította fel a polgármestereket. Mert ha megtörténik az országos politikai váltás, s könnyen lehet, hogy hamarabb, mint bárki gondolná, ne kelljen fűhöz-fához kapkodni, hogy a terveket a következő polgári kormánnyal közösen hajthassátok végre.

De annak is szentelt egy percet, hogy emlékeztesse a jelenlévőket, hogy a Fidesznek van programja, holott a szocialisták ezt kétségbe vonják. Nézzenek körül a fideszes vezetésű városokban, falvakban, mi már ezt megmutattuk a legjobbb tudásunk szerint - tanácsolta a szocialistáknak. A fideszeseknek pedig azt, ha az emberek kérdezik, hogy "tényleg, mi is a program", azt kell mondani: a mi programunk két pilléren nyugszik. Aki dolgozik, az boldogulni is fog, aki meg szélhámoskodik, az meg fogja kapni a magáét! - mire tapsvihar volt a közönség részéről a válasz.

Ezt megelőzően Orbán Viktor arról beszélt, hogy azért kellett az EP-választás előtt találkozni, mert új irány kell, hogy bebizonyítsák, Magyarország többre képes. - Ezt onnan tudjuk, hogy ti többre vagytok képesek. A polgármesteri hivatalból már úgy "kiakolbólítottak volna benneteket, ha olyan rosszul végeztétek volna a dolgotokat, mint a miniszterelnök, vagy a miniszterek, hogy a lábatok sem érte volna a földet - tette hozzá az önkormányzati képviselőkhöz fordulva. Sokan vagyunk, magabiztosak vagyunk, erősek vagyunk, mégiscsak férfiak volnánk, akik nem magyarázkodást, nem felszínes biztatást várnak, mint a gyerekek nehéz feladat előtt - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki ezúttal is megismételte: választási győzelem esetén el kell tekarítani a romokat, meg kell találni a felelősöket, újjá kell építeni az országot. Azért jöttünk össze, hogy megmutassuk, erre készen állunk.

A Fidesz elnöke ezúttal is sötét képet festett a Gyurcsány-Bajnai-kormány időszakáról, mely szerinte olyan, mint egy avantgárd színház, abszurd drámával és könnyen széttéphető, papírmasé díszletekkel. - Ezek a reménytelenség díszletei. S a színpadon ül egy színész, aki azt sulykolja, hogy "fájni fog, ez van, ezt kell szeretni, akiknek nem tetszik kültözzön el", a kórus pedig, hogy "nincs remény, nincs mit tenni". Orbán Viktor szerint a díszletek többek között azt mondják, fogadjuk el, hogy azok, akik offshore cégeken keresztül elkerülték az adózást, meggazdagodtak, valójában az államtól ellopott pénzeket külföldre mentették, csődbe vitték az országot; ugyanazok az emberek most miniszterelnökként és miniszterekként újabb adókat vetnek ki. Illetve fogadjuk el, az a természetes, hogy "a titokminiszter miutánunk nyomoz".

De a Fidesz elnöke arra is figyelmeztetett, hogy hiába recseg-ropog a Gyurcsány-Bajnai korszak, "kis szusszanás után újra és újra meg akar támadni minket".Ezután Orbán Viktor 180 milliárdos megszorítással, ingatlanadóval rémisztette a hallgatóságát, s azzal, hogy a módosított IMF-hitelszerződés 600 milliárdot adna a bankoknak. "Az MSZP és a milliárdosok paktumot kötöttek, amit lehet, ki fognak vinni" - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki szerint noha úgy tűnik az EP-választások előtt az MSZP "kapitulált", nincs előre lefutott meccs, a Fidesz nem engedheti, hogy kiénekeljék a szájából a sajtot. Orbán Viktor szerint egyébként június 7-én minden egyes szavazat, mely szerint "elég volt", egy-egy vágás, szakítás lesz a Gyurcsány-Bajnai-korszak papírmasé díszletén.

Lendvai Ildikó: Elég Orbán abszurd színjátékából

Orbán Viktor péntek este bebizonyította, Magyarországon valóban abszurd politikai színjáték folyik, de ennek ő a főszereplője - reagált Orbán kiejelentéseire Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. - Abszurd, hogy a Fidesz elnöke a milliomosokkal kötött paktummal vádolja az MSZP-t, miközben éppen az ő pártja köt paktumot a vagyonosokkal a munkavállalók ellen, amikor ellenzi a 30 millió forint feletti vagyonok megadóztatását és a dolgozó emberek személyi jövedelemadójának csökkentését. Abszurd, hogy olyan polgármesterek előtt szónokol a vagyonadó ellen, akik városukban, településükben maguk is adót vetnek ki az ingatlanokra, méghozzá nem csak a legértékesebbekre. Abszurd, hogy csupa olyan fideszes politikus szónokol a vagyonadó ellen, akinek magának is kellene majd fizetnie. Abszurd, hogy a bankok támogatásával vádol, miközben maga is házalt Angela Merkelnél a bankok megsegítéséért. Abszurd, hogy a parlament szétkergetésére, ezzel a parlamenti demokrácia megdöntésére buzdít, miközben az Európai Parlamentbe igyekszik. Ebből az abszurd színjátékból valóban elég volt! 

A PM közleménye

Számos pontatlanságot tartalmazott Orbán Viktor beszéde - közölte a Pénzügyminisztérium. A pártvezető kijelentésével ellentétben az állam kölcsönt nyújtott a pénzintézeteknek, s nem odaadta nekik a 600 milliárd forintot. A kölcsönt kamatostul vissza kell fizetniük. Továbbá nincs szó a Bajnai-programban meghirdetetteken túl további kiadáscsökkentésről, megszorításról - írták a közleményben.

 

Orbán Viktor a fideszes önkormányzati képviselők fórumán
Orbán Viktor a fideszes önkormányzati képviselők fórumán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.