Orbán levelei Erdélybe: mindent megtudhatnak a román hatóságok

Orbán Viktor üdvözlőlevelei címzettjeinek nevét és lakcímét a Román Posta meghatározatlan ideig tárolja. Az adatbázis sorsa homályos. A levelek címzettjeinek adatait elvileg a román hatóságok is megismerhetik.

Ha esetleg egy jövendő kormánynak eszébe jut a szlovák példa mintájára megfosztani román állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik felvették a magyar állampolgárságot, akkor a könnyített honosítással magyar állampolgárságot felvett személyek neve és lakcíme is rendelkezésükre áll - írja az Átlátszó.hu.

Arról, hogy a magyar kormány levélben keresi meg a Romániában élő, könnyített honosítással magyar állampolgárságot felvett személyeket, egy szóbeszéd kering Erdélyben: a kézbesítő, az állami tulajdonban levő Román Posta összesíti a címzettek nevét és lakcímét, és az így megszerzett adatbázist aztán továbbadja a román hatóságoknak. Ez elvben nem is probléma, olvasható az Átlátszó cikkében, hiszen eddig a román fél nem jelezte, hogy bármi kifogása lenne a könnyített honosítás iránt. Csakhogy nem lehet kizárni, hogy ez a hozzáállás a jövőben megváltozhat.

Ha esetleg egy jövendő kormánynak eszébe jut a szlovák példa mintájára megfosztani román állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik felvették a magyar állampolgárságot, akkor a könnyített honosítással magyar állampolgárságot felvett személyek neve és lakcíme is rendelkezésükre áll. A Miniszterelnöki Hivatal éppen az adatvédelemmel kapcsolatos félelmek miatt nem küld levelet azoknak a felvidékieknek, akik a magyar állampolgárságot felvették.

Magyar részről egyébként semmilyen különleges intézkedést nem foganatosítottak. A kézbesítő Román Posta nyilvántartást vezet az elsőbbségi levelek címzettjeiről, adatkezelési szabályzatában pedig az áll, hogy az adatokat nemcsak a különféle hatóságoknak, de reklámcélokra is kiadhatják.

Pár hónapja érkeztek meg az új magyar állampolgárokhoz az első, Magyarország címerével ellátott borítékok, amelyek az Orbán Viktor által aláírt köszöntőlevelet rejtik. A levél szerint az állampolgárság kiterjesztésével „megszervezhetjük magunkat, újra együtt kormányozhatjuk Magyarországot, és mindannyian beleszólhatunk a nemzet jövőjébe”. Ehhez azonban – folytja a kormányfő – „tudnunk kell egymásról”, és rendelkezni kell minden fontos, aktuális információval Magyarországról, ezért a kabinet úgy döntött: a jövőben rendszeresen tájékoztató levelet küld a határon túli magyar állampolgároknak, hogy bekapcsolódhassanak Magyarország sorsának alakításába. Az első 160 ezer levelet februárban postázták, a küldemények előállítása és kézbesítése mintegy 45 millió forintba (153 ezer euró) került.

A "tudnunk kell egymásról" azt is jelentheti, hogy a román hatóságoknak is megvan a lehetőségük a "tudás" megszerzésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.