Orbán levele a nyugdíjasoknak

A magyar nyugdíjasok és a nyugdíjak biztonságban vannak, az ellátások idén és jövőre is megőrzik reálértéküket, a rezsiköltség pedig nem nő nagyobb mértékben, mint a nyugdíj. Legalábbis erről biztosította levelében a nyugdíjasokat Orbán Viktor miniszterelnök.

Magyarországon minden nyugdíjas biztonságban érezheti a nyugdíját, aminek idén is sikerült megőrizni a reálértékét. A nyugdíjrendszer átszervezésével, a \"kötelező nyugdíjtőzsde megszüntetésével\" sikerült kiiktatni minden olyan kockázatot, amely veszélybe sodorhatta volna az ellátásokat. Annak köszönhetően, hogy \"a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat, nyugdíjat pedig csak a nyugdíjkasszából\" fizetnek, 2012-ben 4,2 százalékkal emelkednek a járandóságok - nyugtatott meg mindenkit Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. 

Szijjártó a Népszava írása szerint kiemelte azt is, a bizonytalan hírek időszakában meg kell védeniük az idős emberek biztonságérzetét is. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a nyugdíjasokhoz, amelyben arról is tájékoztatja őket, hogy a gáz, villany, távfűtés, víz és csatornadíjak nem nőhetnek nagyobb mértékben, mint az ellátások. A kormányfő levelét az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a kézbesítés tegnap kezdődött és jövő hétfőig tart. A költségeket a nyugdíj-biztosítási alapból finanszírozzák, bár Orbán Viktor többször hangsúlyozta, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjcélú kifizetések történhetnek.

Novemberben egyösszegű, 6 százalékos nyugdíj-kiegészítést kapnak az idősek, nem szüntetik meg az özvegyi nyugdíjat, és nem csökkentik az ellátásokat. Viszont már 2014-ben 65 évre emelhetik a korhatárt.

Az új alaptörvény szerint támogatásként utalják a hozzátartozói nyugellátást, vagyis a többi között az özvegyi nyugdíjat és az árvaellátást. A jelenlegi rokkantnyugdíjasok pedig nyugdíj helyett csak ellátást kaphatnak majd, azok, akiket munkaképesnek találnak az új felülvizsgálati rendszerben három év után már egy forint sem jár.

Arra viszont nem tér ki a levél, hogy megváltoztatják a nyugdíjemelés módját. A jövőben csak a várható inflációval emelnék az ellátásokat.  A kormány a jelek szerint eltörli a nyugdíjas fogyasztói árindex fogalmát is, márpedig ez volt az alapja az őszi emelésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.