Orbán levele a Holokauszt Emléknapján

Orbán Viktor miniszterelnök levelét Haraszti György történészprofesszor olvasta fel a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján a Magyar Holokauszt 2014 Emlékbizottság tudományos emlékülésén.

Tisztelt Hölgyeim és uraim! A magyarországi tragédia 70. évfordulója alkalmából Magyarország kormánya a Magyar Holokauszt Emlékbizottságon keresztül számos eseményt szervez. A mai, a holokauszt nemzetközi emléknapján rendezett tudományos emlékülés is része az eseménysorozatnak, melynek célja elsősorban a múltunkkal való szembenézés, megértés és a megbékélés. Emlékezés és emlékezet nélkül ugyanis nem létezhet sem család, sem közösség, sem nemzet.

A holokauszt az egész emberiség ellen elkövetett rémtettek sorozata, éppen ezért az egész emberiség tragédiája, ahogy a magyar holokauszt sem tekinthető másnak, mint az egész magyar nemzet tragédiájának.

A Holokauszt 2014 Emlékbizottságot azzal a céllal hoztuk létre, hogy ébren tartsuk az emberek emlékezetét. Nem tűrhetjük, és nem is tűrjük, hogy bárkit vallási vagy etnikai hovatartozása okán megbélyegezzenek, megalázzanak, vagy bántalmazzanak.

Ezért hirdette meg a kormány a zéró tolerancia politikáját.

A Terror Háza Múzeum videoanyagainak egyikében egy haláltábor túlélője azt nyilatkozza, hogy a bűnt meg lehet ugyan bocsátani, de sohasem lehet elfelejteni. A Példabeszédek könyvében is az olvasható, hogy az igaznak az emlékezete áldott, de a bűnösök neve semmivé lesz. Úgy legyen!

Balatonszárszó, 2014. január 23.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.