Orbán kormányátalakítása: Szijjártó hogyhogy nem tudta?

A Népszabadság március elején számolt be róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök április végére-május elejére kormányátalakítást tervez. Szijjártó még aznap cáfolta a hírt, mondván, lapunk "fantáziálgat". A miniszterelnök a Kemma internetes portál címlapján ma azt nyilatkozta: átalakítja a kormányt, erről az egyeztetések már folyamatban is vannak.

"Nincs valóságalapja a Népszabadság azon cikkének, mely szerint április végére-május elejére tervezi Orbán Viktor miniszterelnök a kormány átalakítását" – közölte március elején Brüsszelben újságírókkal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Lapunk aznap címlapon írta meg: a Népszabadság megbízható kormányzati forrásból arról értesült, hogy már április végén-május elején átalakíthatják a kormányt, Orbán Viktor nem vár vele a nyári ciklusfelező értékelésig. Mások azt állították lapunknak, hogy Habony Árpád főtanácsadó azt pártolja: miniszteri szinten ne legyen változtatás. A kifogásolt cikkünkben három verziót írtunk le, amely a Fideszen belül forog a kormánnyal kapcsolatban. Akkor azt írtuk: van olyan forgatókönyv is, hogy „el kell kezdődnie a politikai kormányzásnak”, azaz a tárcák élére, a miniszteri bársonyszékekbe politikusoknak kell kerülniük, s mivel a miniszterelnök szerint „rendkívüli helyzet” van az eurózóna válsága miatt, sokszor a politikai döntéseknek kell dominálniuk a jól megfontolt, de hivatalnokízű, steril szakmai döntésekkel szemben. Ha e mellett dönt Orbán Viktor, akkor „mozognak majd a miniszteri székek”, és fideszes politikusok kapnak kormányzati szerepet – fogalmazott egyik forrásunk. A miniszterelnök a legterhelhetőbb, legoperatívabb fideszes politikusok között értesülésünk szerint Rogán Antalt és Lázár Jánost nevezte meg. Arról is beszámoltunk, hogy a kiszivárgott hírek szerint Réthelyi Miklós humán csúcsminiszter és Martonyi János külügyminiszter jelezte e ciklus elején, hogy két évre vállal miniszteri szerepet. (Azóta olyan híreket is hallani, hogy a külügyminiszter mégsem akar távozni.)

Márciusi cikkünk megjelenése után Szijjártó Péter a cáfolaton túlmenően fontosnak tartotta közölni azt is: "annyiszor átalakította már a kormányt a Népszabadság, hogy igazából semmi jelentősége nincs, ha egy vagy két újabb cikket írnak a témáról". A szóvivő szerint "ez a forgatókönyv csak néhány fantáziadús újságíró gondolatai közt létezik", és nincs semmi valóságalapja. (A kabinet átalakításáról korábban Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője is beszélt, még januárban, igaz, akkor ő a nyárra datálta a változtatásokat.)

Ehhez képest – némi késéssel ugyan, de – maga Orbán Viktor erősítette meg lapunk márciusi információját: a miniszterelnök tegnap a Gyermelyi Zrt. új malmának az alapkőletétele után interjút adott, melyet a Kemma internetes portál ma közölt. Az interjúban Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy a választási ciklus felénél tervez-e változtatást a kormányban, úgy válaszolt: "Lesznek változások, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást. Az erről szóló egyeztetések folyamatban vannak."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.