Orbán konzultációján a Gárda- és a cigánytéma dominált

Több rendőrre van szükség a falvakban, de a jogszabályokat is szigorítani kell, hogy a bűncselekményeket visszaszorítsák. Az állam végezze a feladatát, másképp a maffia veheti át az irányítást. A tanárokat meg kell védeni az erőszaktól - íme néhány javaslat a tegnap Ózdon megrendezett első nemzeti konzultációról, amelynek témája a közbiztonság volt.

Mikrobusszal érkezett Orbán Viktor leendő miniszterelnök az idén 125 éves Ózdi Gyári Olvasóegylet épületébe Pintér Sándor kijelölt belügyminiszterrel, hogy részt vegyen az első, a közbiztonságról tartott nemzeti konzultáción. Nem fekete öltönyös, hanem kockás inges, farmernadrágos biztonsági emberek kísérték az épületbe, amelyet 2002-ben, az akkor regnáló Orbán-kormány utolsó napjaiban jelképes egy forintért adtak oda a városnak, majd négy évvel később, már a szocialista kormány idején újítottak fel.

A Fidesz-KDNP választási győzelme utáni nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be, hogy társadalmi egyeztetést kezdenek öt fontos nemzeti ügyben: a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák visszaállítása témakörében. Orbán Viktor másodszor kezdeményezett nemzeti konzultációt: a Fidesz elnöke öt évvel ezelőtt már meghirdetett egy több hónapig tartó konzultációsorozatot, hasonló témakörökben, a társadalmi párbeszéd jegyében.

A mostani konzultációsorozat első állomásaként nem véletlenül választották Ózdot - derült ki a tanácskozáson. A felszólaló polgármesterek, rendőri vezetők és cigány kisebbségi képviselők elszomorító bűnügyi helyzetről számoltak be a Riz Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője vezette egyeztetésen, amelyen csaknem kétszázan vettek részt.

Pintér Sándor hangsúlyozta: a rendre szükség van, ez az egyik záloga a fejlődésnek. Szavai szerint, ha a jogkövető polgár érzi, hogy családja, vagyona biztonságban van, akkor tud a hivatásának élni.

- Ha a félelem az úr, akkor baj van. Jelenleg nincs megfelelő közbiztonság, a gyümölcsöt nem az szedi le, akié a fa, az időseket rendszeresen éri támadás, a lakásokat kifosztják, a közlekedési táblákat ellopják. Az állam sok térségében nem teljesíti a kötelességét, legyen szó akár a kisebb súlyú tulajdon elleni szabálysértésekről egészen a többszörösen visszaeső bűnözők elleni fellépésig. Ez odavezethet, hogy a maffia veheti át sok helyen az irányítást - mondta Pintér Sándor, hozzátéve, hogy ezen a helyzeten a Fidesz-KDNP változtatni akar. Közölte: terveik, törvényjavaslataik már vannak, de a helyi gondok megoldására a térségben élőktől várnak választ, ezért rendeznek nemzeti konzultációt több fontos kérdésben.

Almási Csaba, Ózd jegyzője felszólalásában arról beszélt, hogy a tulajdon elleni szabálysértések felderítése és büntetése terén a jegyzők eszköztelenek, ezért ezt a feladatot tőlük újból vissza kell vennie a rendőrségnek. Tamás Barnabás, Putnok polgármestere szerint Borsodban csökken a népesség, az iskolázottság az országban a legalacsonyabb, a lakosság szociális segélyből él, s aki ezt „pótolni" akarja, az a bűnözés útjára lép. Szinte már ipari mérteteket ölt a fa-, fém- és terménylopás, a bolti tolvajlásokat pedig rendszerint kiskorúak követik el, akik nem büntethetők. A polgármester szerint egyes bandák szamurájkarddal, harci kutyákkal tartják rettegésben a falvakat.

- Nincs szükség gárdafelvonulásra, csizmacsattogtatásra, erős kezű, szigorú rendőrség kell helyette - jelentette ki a putnoki polgármester.

Vereckei Csaba, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitánya szerint a rendőrség statisztikai mutatói kiválóak, az emberek azonban elégedetlenek, elsősorban a csendháborítás, éjszakai randalírozás, termény- és falopás, a közlekedésbiztonság csökkenése zavarja őket. Eközben a rendőröket ért támadások is sokasodnak: tavaly harminc, az idén áprilisig már 18 alkalommal történt ilyen eset Borsodban.

Balogh István, az ózdi cigány kisebbségi önkormányzat tagja szerint a nemzeti konzultáción egyoldalúan csak a bűnöző cigányokról esik szó, a rendőri túlkapásokról, vezetői korrupcióról nem.

- Olyan rendőröket akarunk, akik nem korruptak, nem éreznek gyűlöletet a romákkal szemben, és nem segítik elő a Jobbik meg a Magyar Gárda előretörését.

Lakatos Attila - aki Borsod megye cigányvajdájaként mutatkozott be - azt a véleményét hangsúlyozta, hogy éppen a cigányok segítették elő a Magyar Gárda megerősödését az életmódjukkal, a szaporodó terménylopásokkal, a törvények megszegésével.

- A borsodi kis falvakban az idősek úgy mennek templomba, hogy a néni megy délelőtt, a bácsi délután, mert valakinek vigyáznia kell a jószágra. Ha tőlem ellopják a tyúkomat, én is gárdista leszek - fakadt ki a vajda.

Obbágy Csaba, az egyik ózdi iskola igazgatója felszólalásában azt kérte: ne lehessen büntetlenül megütni egyetlen tanár sem, s fokozzák a rendőri és polgárőri jelenlétet az iskolák környékén.

Orbán Viktor felszólalásában hangsúlyozta: a tulajdon elleni szabálysértések elbírálásának rendszerét át kell alakítani, a rendőröknek ezt a feladatot vissza kell venniük a jegyzőktől.

- Nemcsak jó rendőrséget, hanem jó rendőröket is szeretnénk látni. Meg kell védeni a rendőröket, s napi megélhetési gondok mellett sem várhatunk felelősségteljes munkát tőlük - mondta a leendő miniszterelnök. Szerinte mindez a jogszabályi környezet változása nélkül nem érhető el. Szavai szerint a parlament megalakulásának napján, vagy az azt követő napon benyújtják azt a törvényjavaslatot, amely speciális védelmet nyújt a pedagógusoknak.

- Két héten belül érzékelhető változást fogunk elérni, s a kormány megalakulása után rövid időn belül bizonyítani fogjuk, hogy elsősorban rajtunk múlik, milyen eredményeket érünk el - hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte a közbiztonság romlása az egész nyugati civilizációt sajátja, s ennek oka a nagyvárosi életmód, a technika fejlődése, a munkanélküliséggel járó elszegényedés. Magyarországon ezt súlyosbította, hogy a politikai elit úgy gondolta: következmények nélkül visszaélhet a hatalommal - tette hozzá Orbán, aki szerint vidékellenes politika folyt az országban. Ezért gondolhatták úgy a vidéken élők, hogy nekik kell megvédeni magukat.

A leendő miniszterelnök szerint ha van közmegegyezés, akkor van rend - ez a nemzeti együttműködés lényege. Egy ország annyira jogkövető és törvénytisztelő, amennyire a vezetői azok. A hal a fejétől bűzlik - tette hozzá, majd így folytatta: ma a közrend a közbiztonság helyreállítása a legfontosabb, s ezen a téren immár a következő parlament és a kormány hitelességéről is beszélünk.

- Ennek én tudatában vagyok, ezért tettem olyan vállalást, hogy két héten belül érezni kell a változást. A törvények tekintélyét helyre kell állítani, szigorúbban kell fellépni a bűnözés minden formája és a bűnözők ellen. Nincs kis ügy meg nagy ügy, törvénysértés van, amelynek következményét viselni kell - mondta Orbán Viktor, aki hozzátette: Pintér Sándort azért kérte fel belügyminiszternek, mert ő ezt a területet úgy ismeri, mint a saját tenyerét. Tőle nem a tárcavezető népszerűségének növekedését várja, hanem eredményeket - tette hozzá.

Orbán Viktor és a meghívottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.