Orbán kiadta a jelszót Gyulán

Magyarország jobban teljesít, a Fidesz a kisebbik rossz – a jelenlévők elmondása szerint a miniszterelnök közölte: ezt kell kommunikálni a kampányban. Orbán bírálta a képviselőket, szerinte sokan félnek, nincs bennük bátorság, nem hiszik el, hogy győzhetnek 2014-ben. Bajnai Gordonról, az Együtt 2014-ről, illetve az MSZP-ről nem beszélt.

Ellopta a show-t Gyulán a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésén a Matolcsy-sztori. A Világgazdaság online kiadása kedd este adott hírt arról, hogy eldőlt, Matolcsy György lesz az új jegybankelnök. A cikk szerint az esti órákban megszületett a döntés arról, hogy Simor Andrást a nemzetgazdasági miniszter váltja. A jegybankban az egyik helyettese Balog Ádám lesz, aki jelenleg a minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkári posztot tölti be, a nemzetgazdasági tárca élére pedig Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter kerül - írták.

Orbán a gyulai Erkel szálló előtt
Gyula, 2013. február 5. A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt évadnyitó frakcióülésére érkező Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Kovács József, a Fidesz országgyűlési képviselője (b4) beszélget a gyulai Erkel szálló előtt 2013. február 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

"Blődség" - reagált a hírre a Népszabadságnak egy kormányzati forrás. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója pedig az MTI-nek nyilatkozott arról késő este, hogy alaptalan álhír a lap értesülése. "Nem tárgyaltuk és nem is fogjuk tárgyalni a gyulai frakcióülésen ezt a kérdést, ahogyan más testületek sem tárgyaltak róla, még csak informális megbeszéléseken sem került szóba, éppen ezért a Világgazdaságban megjelent hírt alaptalannak és álhírnek tartjuk" - tette hozzá. (A kommunikációs igazgató olyasmit cáfolt, amit a portál nem is állított, a vg.hu cikkében nem szerepelt ugyanis, hogy Gyulán született volna meg a döntés.) Viszont Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten Brüsszelben azt mondta, csak a jelenlegi elnök mandátumának lejárta előtt, azaz március 2-án nevezi meg az új jegybankelnököt. 

"50 százalék" - ennyi az esélye, hogy Matolcsy György lesz az MNB-elnök - mondták munkatársunknak este "a tűz közelében" lévő képviselők, akik szerint "a miniszterelnök úrnak legalább 5 forgatókönyv van a fejében az MNB-elnök személyével kapcsolatosan". (Korábban Varga Mihály és Rogán Antal neve is felvetődött.)

Mivel a nemzetgazdasági miniszter neve tavaly ősz óta rendszeresen szerepel, mint a jegybankelnöki poszt várományosa,  különösnek a hír időzítése tűnik - mondták lapunknak kormánypárti képviselők. Volt, aki állította: a kiszivárogtatás "piacpróba" volt, hogy reagál a hírre a forintárfolyam. Nos, a forint zuhanni kezdett, A korábbi 291 fölötti árfolyamáról kedd este tíz órára 296 környékére gyengült az euró forintárfolyama, aztán röviddel utána 295-295,5-re erősödött vissza.

A képviselők elmondása szerint Matolcsy György nem volt ott Gyulán a frakcióülésen, állítólag beteg lett. 

Lázár János a stabil forintról

Nem sokkal ezt követően, késő este idézte a Portfolio.hu viszont Lázár János Reutersnek adott interjúját. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a cikkben éppen a stabil forint szükségességéről beszélt, hozzátéve: a kormány figyelni fog a forint árfolyamának alakulására. Lázár János tájékoztatása szerint a miniszterelnök körültekintően választja ki jelöltjét az MNB élére, hogy elkerülje a drámai piaci reakciót.

"A kérdés nem az, hogy a forint árfolyama 300 felett van vagy alatt, hanem megőrizni a stabilitását" - húzta alá az államtitkár. "A jegybank élén várható változás nem hozhat bizonytalanságot vagy kérdőjeleket erre a stabilitásra és a pozitív pénzügyi trendre" - jegyezte meg. A kormány a választásokhoz közeledve az energiaárak további csökkentését tervezi, melynek köszönhetően több pénz maradna az adóssággal küzdő háztartásoknál - mondta a hírügynökségnek Lázár János, aki szerint ez a lépés is segíthet beindítani a recessziótól szenvedő gazdaságot. A politikus arról is beszélt a hírügynökségnek, hogy szorosabb együttműködésre törekszik majd a kormány az új, növekedésbarát jegybanki vezetéssel az üzleti szféra hitelezésének beindítása érdekében. 

"Ne legyen szükség IMF-hitelre" - Varga Mihály új, fontos posztot kap

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár megismételte a korábbi kormányzati álláspontot, miszerint Magyarország nem hitelt szeretne a Nemzetközi Valutaalaptól, mivel tudja magát finanszírozni a piacokról. Azt is hozzátette, hogy a kormány betartja az Európai Unió szigorú költségvetési szabályait.

"A nemzetközi pénzpiacok bizalma segített Magyarországnak, hogy ne legyen szüksége az IMF-hitelre. Azért, hogy megtartsuk ezt a bizalmat, ragaszkodnunk kell a költségvetéshez". Lázár azt is elárulta a Reutersnek, hogy az IMF-tárgyalásokért jelenleg felelős Varga Mihály tárca nélküli miniszter egy másik fontos pozíciót kaphat a közeljövőben.

Nem kívánt részleteket közölni, de azt még hozzáfűzte, hogy ez a kérdés eldől márciusban. Arra, hogy ez a közeljövőben egy kormányátalakítással is járna, Lázár János egyértelművé tette: ez a miniszterelnök feladata, de nem zárható ki. "A kormányfő jelentős és fontos pozícióban számít Varga Mihályra" - emelte ki. A hírügynökség ennek kapcsán megjegyezte, számos piaci szakértő arra számít, hogy Varga Mihály válthatja Matolcsy Györgyöt a nemzetgazdasági miniszteri székben, miután Matolcsy esélyes jegybankelnöknek.

... és kampányarc lesz

Lázár János nyilatkozata egyértelműen Varga Mihályról szólt, és nem a pozíciójáról. Orbán Viktor szűk körben már egyértelművé tette, az IMF-hiteltárgyalásnak "effektíve vége van", az ország képes a piacokról finanszírozni magát. Ezzel összefüggésben a miniszterelnök már azt sem titkolta túlságosan, hogy Varga Mihály "valóságos" miniszteri posztot kap, Matolcsy György távozása esetén nemzetgazdasági miniszter lehet. Ha pedig szétválasztanák a tárcát, akkor pénzügyminiszter.

Lapunknak tegnap arra tippeltek többen, hogy a lehetséges MNB-elnökről, Matolcsy Györgyről szóló értesülés valószínűleg az NGM-közeli forrástól származhatott. A miniszterelnök nagyra tartja Varga Mihályt, értékeli a kvalitásait, a 2014-es Fidesz-kampány egyik meghatározó arca lesz - tudtuk meg. 

Magyarország jobban teljesít

"Nekünk szóló ügyek hangzottak el. Ez most rólunk szólt" - így válaszoltak a lapunk által megkérdezett fideszes és kereszténydemokrata képviselők arra, miről szólt Orbán Viktor politikai helyzetértékelése, miután kedd éjfélkor véget ért a frakciótanácskozás az Erkel Hotelben.

A Népszabadságnak több kormánypárti honatya egybehangzóan állította, a miniszterelnök arra vonatkozóan adott tanácsokat a képviselőknek, hogy hogyan győzhet a 2014-es választásokon a Fidesz. - Azt kell kommunikálni, hogy a Fidesz a kisebbik rossz. Magyarország jobban teljesít. Objektíve nem mondhatjuk, hogy jól állunk, hogy szép minden. Ezért kell azt mondani, hogy "jobban, szebben" - állítólag ez volt a kormánypárti képviselőknek szánt miniszterelnöki üzenet.

Orbán Viktor állítólag hosszan beszélt a stílus fontosságáról, és azt tanácsolta a képviselőknek, legyenek sima modorúak és megnyerőek. A miniszterelnök a frakcióülésről kiszivárgott hírek szerint bírálta is a képviselőket, szerinte sokan félnek, nincs bennük bátorság, nem hiszik el, hogy győzhetnek 2014-ben.

A lapunk által megkérdezett honatyák azt a tájékoztatást adták, hogy Orbán Viktor nem beszélt sem Bajnai Gordonról és az Együtt 2014-ről, sem Mesterházy Attiláról, illetve az MSZP-ről. De elmaradt a nagyívűnek tervezett gazdaságértékelés, és az IMF-hiteltárgyalás lezárása sem volt napirenden.

Ez a beszéd most a politikáról szólt - a képviselők kérdéseket intézhettek a miniszterelnökhöz a választókerületeket érintő ügyekben, sokan fejlesztési forrásokról érdeklődtek.

Megszűnik az NFÜ

A kérdésekre adott miniszterelnöki válaszokból kiderült: megszűnik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), amely a 2007–2013-as uniós költségvetési pénzek szétosztására volt hivatott. Pontosabban a minisztériumok integrálják azokat a részeket, amelyeket kompatibilisnek ítélnek. Így az új pályáztatási rendszer élére vélhetően a szaktárcák kerülnek.

Az NFÜ-t sok kritika érte, mert – számos próbálkozás és törekvés ellenére – nem tudott megfelelő hatékonysággal dolgozni. A lassú kifizetések, túlzott adminisztráció, jogi anomáliák, és olykor bohózatba illő projektátadások (pl. 51-es út és 5-ös főút M0-s, el nem készült szakaszának hivatalos átadása – ami a mai napig nem készült el) fokozatosan bizonyították, hogy nem jól működik a pályázati rendszer. A fenti költségvetési időszakban rendelkezésre álló csaknem 8000 milliárd Ft mintegy csupán egyharmadát sikerült szabályosan elhelyezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.