Orbán ismét véget vetne az osztrák vircsaftnak

A magyar kormány célkeresztjébe kerültek az osztrák gazdák – írja a Die Presse. A lap szerint a kabinet növelné a zsebszerződésekben érintettekre nehezedő nyomást: akár ötéves börtönbüntetést is kaphat, aki kijátssza a külföldiek termőföld-vásárlási tilalmát.

A Die Presse beszámolt a földtörvény tervezett módosításáról, amely szigorúan büntetné a zsebszerződések résztvevőit. A Mandiner.hu által ismertetett cikk szerint Magyarország ötéves börtönbüntetéssel fenyegeti a külföldi földvásárlókat. A lap azt állítja: a magyar kormány célkeresztjébe kerültek azok az osztrák gazdák, akik Magyarországon akarnak földet művelni, hiszen Orbán Viktor szigorú intézkedéseket jelentett be azok ellen, akik zsebszerződésen keresztül akarnak birtokhoz jutni.

A cikk kiemelte, hogy Magyarország uniós tagsága ellenére 2004 óta meggátolták a külföldiek földhöz jutását, és találékonynak nevezte azokat a gazdákat, akik a tiltás ellenére is kötöttek földvásárlási megállapodásokat magyar partnerekkel. Kiemelte, hogy 2014-ben lejár a többször meghosszabbított földvásárlási moratórium. Orbán Viktor pártja, a Fidesz most növeli a zsebszerződések tulajdonosaira nehezedő nyomást – fejtette ki a szerző, aki utalt Budai Gyula egyik nyilatkozatára, amely szerint még idén törvényt hoznak a büntetőjogi eljárás megkönnyítésére.

Az osztrák lap szerint az ügylet minden résztvevője – a vevő, az eladó, a közjegyző, az ügyvéd – ötéves börtönbüntetéssel számolhat majd. Hozzátette, hogy a vádemelésekhez szükség lesz a lakosság feljelentésére is, illetve aki 6 hónapon belül jelentkezik, annak nem kell büntetéssel számolnia. A cikk szerint a magyar számítások, amelyek szerint a magyar földek ötöde külföldi kézben lenne, nem tekinthetőek reálisnak: az osztrák becslések szerint ez a szám csak a földek tizede.

Emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormány idején is volt egy hasonló próbálkozás, de csupán 23 zsebszerződést sikerült felderíteni. A lap felhívta a figyelmet, hogy az illetékes minisztérium bejelentése alapján fokozottabban fogják ellenőrizni a traktorokat az osztrák–magyar határon. Budai Gyula visszautasította, hogy zaklatni akarnák az osztrák gazdákat. A cikk arra is kitért, hogy a külföldiek földvásárlásának ügyét eddig a szélsőjobboldali Jobbik uralta. Megállapította, hogy Orbán Viktor mostani kezdeményezése egy jel a szélsőséges választóknak – idézi a Médianézőt a Mandiner.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.