Orbán felmentette a titkosszolgálat főnökét

Felmentette tisztségéből Orbán Viktor miniszterelnök Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját, december 15-ei hatállyal - derül ki a Magyar Közlöny pénteki számából.

A miniszterelnöki határozat a belügyminiszter előterjesztésére, a kormányfőnek a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényben foglalt jogköre alapján született.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal - korábbi nevén Nemzetbiztonsági Hivatal - működésének célja az állampolgárok és Magyarország alkotmányos rendjének védelme, a biztonság garantálása. A hivatal a belügyminiszter irányításával hajtja végre a nemzetbiztonsági törvényben meghatározott feladatokat. Együttműködik a Belügyminisztérium rendvédelmi szerveivel, a nemzetbiztonsági szolgálatokkal és az államigazgatás más területeivel. Az Alkotmányvédelmi Hivatal kiemelt feladata, hogy a magyar kormány számára biztosítsa a döntéshozatalhoz szükséges – máshonnan be nem szerezhető – információkat.

Balajti László 2009. december 21-től volt a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd 2010. május 29-től az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.