Orbán felcsúti embere épít csatornát a fővárosban

Hárommilliárd forintos megrendeléshez jutott a kormányfővel jó kapcsolatot ápoló Mészáros Lőrinc cége a fővárosi csatornázási munkákból. De kisebb cégeknek is jutott a koncból.

A főváros eddig csartornázatlan lakásainak bekötését célzó, összesen 216 kilométernyi hálózat és átemelőtelepek kiépítésére kiírt 20 milliárd forintos fővárosi tender győztesei között eleddig csatornaépítésben nem jeleskedő, ám a kormányhoz, illetve kormánypárti önkormányzatokhoz közel álló cégek tűntek fel - írja mai számában a HVG. A Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Közgép Zrt. viszont nem szerepel a listán.

A nyolc kerületre tervezett csatornaberuházást négy konzorcium nyerte meg. A munkára létrejött társulások tagjai között az ismert és rendre tendergyőztesként felbukkanó mélyépító cégek - Strabag, Colas, Sade - mellett az építőipar ezen területén eleddig nem szereplő cégek is feltűntek. Így például a Mészáros és Mészáros Kft., amely Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester - az Orbán-féle fociakadémiát működtető alapítvány alapítványi főkurátorának - családi vállalkozása. A cég a mély válságát élő építőiparban azon kevés vállalkozások közé tartozik, amely az elmúlt két évben megduplázta a bevételét. A 2010-ben még 900 milliós árbevételt elkönyvelő cég egy év múlva már 2,2 milliárdot kaszált, majd tavaly 4,6 milliárdra tornázta fel az árbevételét. Az MM két konzorciumban is a Colas és a Duna Aszfalt mellé társult. 

De a Sade is jobbnak látta maga mellé venni a Penta Általános Építőipari Kft.-t, amely jelenleg a Belváros új főutcája projekten dolgozik Budapesten.    

Talán még ennél is meglepőbb a Bólem, a Lodzsa és a Pulzus Plusz Kft. nyerő hármasa. A hármas - a HVG információi szerint - BLP Konzorcium néven építi meg a XI. és a XII. kerület új csatornáit. A cégek eleddig főként fideszes testület vezette önkormányzatok megrendeléséből éltek, utóbbi több megrendelést is kapott a Főgáztól. A Strabag ez utóbbi eljárást lezáró döntés megsemmisítését kérte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.