Orbán csak az erőből ért

A jelenlegi miniszterelnök kizárólag az erőből ért. Akkor változik bármi, ha vele szemben erőt mutatnak: márpedig a diákoknak és pedagógusoknak is van ereje. Előbbiek már kezdik ezt megmutatni, most utóbbiakon a sor – buzdít blogjában a miniszterelnök egykori harcostársa, Fodor Gábor.

Az Eurostat legújabb adatai szerint Magyarországon ma hárommillió embert fenyeget az elszegényedés. Közülük azok tudnak maguknak jobb pozíciót kiharcolni, akik a sarkukra állnak. Ezt most a diákok és néhány bátor oktató – elismerés nekik – megtették Szegeden és Budapesten egyaránt. Igazuk van: az Orbán-kormányban csak így lehet alkudni – írja blogjában Fodor Gábor, Orbán Viktor egykori harcostársa.

Fodor szerint Orbán egyáltalán nem ért másból, csak az erőből. Az egykor oxfordi ösztöndíjjal is tanult miniszterelnök ma félázsiai származást emleget, és félázsiai kultúrát hoz Magyarországra, ahol az ajtót berúgni teljesítmény, de hogy utána mi lesz, az senkit sem érdekel. Nem lehet meggyőzni arról, hogy ha egy pedagógus bruttó 110-120 ezer forintot (többet ér egyes diákjaik telefonja) visz haza egy hónapban, akkor tényleg alkalmatlanok és önfeláldozó szentek fogják alkotni a tanári kart, ahogy nem lehetett meggyőzni arról sem, hogy a németországinál magasabb magyar tandíj irreális, és csak a felső tízezer gyermekeit engedi a felsőoktatásba. 

Az Európai Bizottságnak van ereje, hiszen vissza tudja tartani a Magyarország számára folyósított támogatásokat, amíg tart a túlzottdeficit-eljárás. A kormány pedig, értve ebből, hajlandó végrehajtani a várt intézkedéseket. De sikerrel jártak a MÁV-dolgozók is, hiszen a politikai karrierrel már évtizedek óta kacérkodó Gaskó Istvánnal az élen kiharcolták a pénzüket. A kormány tudja: ha nem fizet, sztrájkkal kell számolnia – írja Fodor Gábor, majd hozzáteszi: "Az orvosok és nővérek nem tehetik meg ugyanezt. Az ő sztrájkjuk a közvélemény szemében kegyetlenség lenne. Így ők nem sztrájkolnak, hanem külföldre mennek, esetleg belemennek a számukra is megalázó hálapénzes kompromisszumokba. 

A tanároknak még ez a lehetőség se adatik meg. Egy magyar-történelem szakos tanár nem tud Norvégiában tanítani. De közben nemcsak lakást, autót venni, gyereket nevelni nem lehet ebből a fizetésből, de egyetlen ember sem tudja fenntartani magát belőle. Ez nemcsak etikátlan, de súlyos következményei lesznek. Fodor szerint a tanároknak, az orvosoknak, hasonlóan a vasutasokhoz és a BKV-dolgozókhoz, a sarkukra kell állniuk, ha változást akarnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.