Orbán bizonygatja: időben szóltak Brüsszelnek Paksról

A miniszterelnök levelet írt az Európai Bizottság elnökének: ami nekünk jó, az egész EU-nak jó.

Az egész Európai Unió energiabiztonságának növeléséhez járul hozzá a hosszú távú magyar-orosz együttműködés a nukleáris energia területén - írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság elnökének címzett levelében.

A kormany.hu oldalon közzétett levélben a kormányfő azt írta José Manuel Barrosónak, hogy a magyar hatóságok folyamatosan tájékoztatják a bizottságot a két ország közötti együttműködési megállapodás végrehajtásáról.

A megállapodást a vonatkozó uniós szabályok figyelembe vételével dolgozták ki, és külön kitérnek benne Magyarország uniós tagállamként vállalt kötelezettségeire - közölte. Hozzátette: Magyarország tisztában van azzal, hogy tájékoztatnia kell a bizottságot, és időben eleget is tesz e kötelezettségének. 

Ehhez képest nemrég az Energiaklub derítette ki, hogy Brüsszelnek nem szólt a kormány a paksi bővítésről. A szervezet közérdekű adatigénylés keretében próbálta megtudakolni az Európai Bizottságtól, pontosan mi állhatott Lázár János miniszterelnökségi államtitkárnak a január 14-i paktum bejelentését követő azon állítása mögött, hogy "Brüsszel mindent tud a tárgyalásokról, és nem emeltek kifogást". A válaszból az derül ki, hogy az Orbán-kormány nem tájékoztatta hivatalosan az Európai Bizottságot az új atomerőműblokkok terveiről, és ebben az ügyben semmilyen, uniós állásfoglalásként értelmezhető dokumentum nem született.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.