Orbán azonnali jelentést kért a cégvezetők jutalmáról

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülésre soron kívüli jelentést kért Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztertől és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől arról, hogy milyen jutalmakat és prémiumokat fizettek ki a közigazgatásban és az állami cégeknél.

Ezt Giró-Szász András kormányszóvivő közölte kedden. Hozzátette: a jelentést a szerdai kormányülésen napirend előtt tárgyalják.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt tartaná helyesnek, ha az érintett állami cégvezetők eleve fel sem vennék milliós jutalmaikat. Ha már felvették, fordítsák jótékony célra - erősítette meg Kósa Lajos Fidesz-alelnök korábbi szavait Kocsis Máté keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Kérdésre reagálva kijelentette: a Fidesz egyáltalán nem tartja helyesnek az állami cégvezetők milliós jutalmait, és mindenki biztos lehet abban, a miniszterelnök mindent meg fog tenni azért, hogy ezeket a jutalmakat ne fizessék ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja a milliós prémiumok visszaszerzésére szólította fel a Fideszt, a kormánypárt kommunikációs igazgatója úgy reagált: "Szanyi Tibor felebarátom nem volt ennyire lelkes, amikor a szocialisták kormányoztak", amikor 100-150 millió forintos kifizetések történtek szocialista vezetőknek még városi cégeknél is. Vagyis jobb, ha az MSZP nem mond véleményt jutalmak ügyében - közölte.

A Blikk hétfőn írt arról, hogy havi fizetésük kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Az MSZP aznap közölte, azt várja, a Fidesz szerezze vissza az állami cégek vezetőitől a nekik kifizetett milliós prémiumokat. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke sajtótájékoztatóján elmondta: ha voltak ilyen kifizetések, azt nem tartja helyesnek. Arra a felvetésre, hogy szerinte vissza kellene-e fizetniük az érintetteknek a pénzt, úgy válaszolt: vagy fordítsák jótékonysági célra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.