Orbán akciótervet hirdet, Gyurcsányt kiadhatják

Orbán Viktor az euróválság hatásainak kivédését szolgáló akciótervet jelent be az őszi parlamenti ülésszak első ülésén; hétfőn döntenek Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről is.

Gerbovits Jenőre, a tragikus traktorbalesetben elhunyt egykori kisgazda politikusra való emlékezéssel kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka, majd pedig a napirend előtti felszólalások következnek. Ez utóbbiak nyitánya nyilvánvalóan Orbán Viktor kormányfő szezonnyitó monológja lesz, a miniszterelnök ugyanis korábban azt mondta, reményei szerint az őszi ülésszak első napján ismertetheti azokat a védelmi intézkedéseket, amelyeket a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok érdekében terveznek, illetve beszámol a vasárnapi kormányülésen született döntésekről is.

A kiadott napirendtervezet szerint az interpellációk az azonnali kérdések után számos, kevéssé közérdeklődésre számot tartó törvény megtárgyalása kerül terítékre, így például a Magyarország és Mongólia közötti szociális biztonságról szóló megállapodás, vagy az USA, az Európai Unió, illetve Izland és Norvégia közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetése. De a házszabálytól való eltérés esetén már zárószavazás is lehet például a devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről és megkezdik a vitát a Nemzeti Energiastratégiáról és a közbeszerzési törvény módosításáról is. A hétfői plenáris egyik leginkább médiaérdeklődére számot tartó eseménye Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi ügyének tárgyalása lesz.

Miután a bizottság kereszténydemokrata elnöke ismerteti, hogy a testület a mentelmi jog felfüggesztése mellett döntött, majd a szocialisták elmondják kisebbségi véleményüket – és talán maga Gyurcsány Ferenc is felszólal, mert erre lehetősége van – a parlamenti többség szavaz majd az ügyben. Az eredmény nem kérdéses.

Ami pedig az interpellációkat illeti, a tervezett sorrend szerint a szocialista Gúr Nándor nyitja az őszi szezont a „kókler munkatörvénykönyv” témájában, majd Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szorongatja meg Matolcsy György minisztériumát a devizahitelesek ügyében. Ezt követően a fideszes Kocsis Máté interpellálja majd  belügyminiszterét, hogy megtudja: hol tart a tűzoltók túlóradíjának kifizetése.

A negyedik interpelláló Kaufer Virág (LMP) lesz, ő is kedvenc témájában, a munkaerő-piaci válságról kérdezi majd a nemzetgazdasági minisztert. Matolcsy Györgyöt, illetve kijelölt helyettesét faggatja majd Simon Gábor (MSZP) és Tóth Csaba (MSZP) is, de kap kérdést a miniszterelnök is. Őt a jobbikos Farkas Gergely fogja interpellálni, hogy megtudja: „kezdeményezik-e a köztársasági elnöknél a több millió magyar embert megsértő Kertész Ákos Kossuth-díjának megvonását?”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.