Orbán a katasztrófát látja a költségvetésben

Orbán Viktor szerint a költségvetés magában hordozza egy komoly szociális válság-katasztrófa kockázatát. Gyurcsány szerint meglesz a többség a büdzséhez, és ez az ország sikere és a Fidesz kudarca.

Magyarország nagyon komoly kockázatokat vállal, ha a költségvetés, a sarokszámok elfogadásra kerülnek. Ez a veszély költségvetése – nyilatkozta tegnap újságírók előtt Orbán Viktor a Parlamentben arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc szerint meglesz a többség a költségvetés elfogadásához, s ez az ország sikere és a Fidesz kudarca. A Fidesz elnöke erre konkrétan nem válaszolt, arról beszélt, hogy „óriásit kockáztatunk egy ilyen büdzsével: munkahelyeket, nyugdíjakat, a biztos megélhetést”.

– Ez a mostani költségvetés egy komoly szociális válság-katasztrófa kockázatát is magában rejti – vélte Orbán, aki szerint „utána mi már csak annyit tudunk tenni, hogy imádkozunk, és úgy szavazunk a Parlamentben, hogy ezek a veszélyek ne váljanak valóra”. A költségvetés olyan helyzetbe hozhatja az országot, amely minden képzeletet meghalad.

– Rendkívül veszélyes ösvényen halad Magyarország, ennél van egy sokkal biztosabb út is – vélte a Fidesz elnöke. Lapunk kérdésére, hogyan kommentálja, hogy az SZDSZ megszavazza a költségvetést, s ezzel segíti a kisebbségi MSZP-kormányt, Orbán Viktor némi iróniával úgy válaszolt: „Én az örök optimisták közé tartozom, néha még a szabad demokratáknak is hiszek, például, amikor kijönnek a kormányból. De mindig csalódok”.

A Fidesz elnöke arról is beszélt: meg kellene értenie a magyar politikai-hatalmi elitnek, hogy egy csónakban kell ülnie a saját népével. Az elfogadhatatlan a Fidesz számára, hogy miközben az elit a saját lehetőségeit, privilégiumait, fizetését, ellátmányát érintetlenül hagyja, közben az az első gondolata, hogy célbe veszi a nyugdíjasok és a közalkalmazottak pénztárcáját.

– Most nem az állam megmentéséről kell gondolkodni, egyfajta régi államszocialista logikával, hanem az emberek megsegítéséről. Ezért elfogadhatatlan a számunkra, hogy akár a 13. havi nyugdíjakhoz, akár a bérekhez hozzányúljanak, mielőtt a felére csökkentettük volna az Országgyűlés létszámát. Nem is vagyunk hajlandóak ezekről a kérdésekről vitatkozni, amíg nem szorítják a törvényi minimumra az állami cégek igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagjainak a létszámát, s nem gondoskodik az elit arról, hogy a saját fizetésén kezdjen takarékoskodni – mondta Orbán Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.