Orbán a fővárosról: az istállót néha ki kell takarítani

Az edelényi polgármester kirekesztő kijelentéseiről, a kétharmadról és a budapesti koalíció felbontásáról beszélt a tv2-ben a Fidesz elnöke. Szélsőségesnek nevezte a kormányt.

Orbán Viktor számára is kínos Molnár Oszkárnak, Edelény fideszes polgármesterének nagy visszhangot kiváltó, sokak által kirekesztőnek ítélt kijelentése. A Fidesz elnöke a tv2 Mokka című műsorában nyilatkozott.Orbán Viktor közölte: azt várja Molnár Oszkártól, hogy tegye egyértelművé a gondolatait, és a nyilvánosság előtt tett állításait, ha védhetőek, akkor úgy mondja el, ahogyan kell, "ha pedig erre nem képes, akkor vonja le a következtetéseket".

Arra a felvetésre, hogy Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője - aki egyeztetett az ügyben Molnár Oszkárral - a fasiszták és a kirekesztők oldalára állt, Orbán Viktor úgy reagált: "Molnár Oszkár képviselőtársam kijelentései is kínosak, de még kínosabb lenne, ha Nyakó Istvánnal lennék egy pártban, és ilyen mondatokat kellene megmagyaráznom".

Arra a kérdésre, hogy miért nem zárják ki Molnár Oszkárt, a pártelnök azt mondta, ha lenne rá okuk, ezt tennék, de a Fidesznek van egy pártalkotmánya, amely felsorolja, mely okok esetén lehet valakit kizárni (a Fidesz alapaszabálya szerint a párt tagja kizárható, ha: "a Szövetség alapszabályát, programját, a Szövetség érdekeit, illetve jó hírét egyébként súlyosan sértő magatartást tanúsít"). Megismételte azt a korábbi kijelentését, miszerint, amíg az edelényi és környékbeli fideszesek nem foglalnak állást Molnár Oszkár képviselő-jelöltsége ügyében, addig ezt ő sem teszi meg.

A múlt héten kapott országos nyilvánosságot az edelényi televízió egy korábbi felvétele, amelyen a település polgármestere többek között azt mondta: "szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot".

Szintén kérdésre a Jobbikkal kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: újonnan alakult pártok, amelyek még nem bizonyítottak, a Fidesz számára nem jelentenek fenyegetést.

A pártelnök ismét szorgalmazta a legfeljebb 200 tagú parlamentet, mert a magyar Országgyűlés szerinte az indokoltnál jóval nagyobb méretű. "Ha az emberek támogatnak ebben bennünket, és adnak elegendő bizalmat, és a parlamentben lesz elegendő erőnk, akkor ezt végre fogjuk hajtani" - szögezte le.

A kereskedelmi televíziónak adott interjújában a kétharmados győzelem eshetőségét ezúttal a politikai csodák kategóriájába sorolta, de - mint megjegyezte - "vigyázat, mert csodák vannak". Hozzáfűzte, ő nem ígéreteket tesz, hanem vállalásokat.

Úgy vélekedett, ma Magyarországon kétfajta szélsőség van: az egyik a kormány, amely rendszeresen törvények fölé helyezi magát, a másik szélsőség pedig olyan választ akar adni az ország létező gondjaira, amelyek túl vannak a törvények határain. Hozzátette, ő ilyen szélsőségekkel nem tud együttműködni, mert a törvényes rend jegyében szeretné irányítani a következő kormányzat munkáját.

A fővárosi MSZP-SZDSZ-es koalíciós válsággal összefüggésben azt mondta: "a főváros időnként istálló benyomását kelti, amelyet ki kell egyszerűen takarítani". Orbán Viktor azt várja Tarlós Istvántól, a Fidesz budapesti frakcióvezetőjétől, hogy a választások után, ha megkapja a bizalmat, tegyen rendet a fővárosban.

A 17-20 százalék közötti adókulccsal kapcsolatban - amelyről vasárnap is beszélt a pártelnök a tv2 Napló című műsorában - kifejtette: a magyar gazdasággal foglalkozó szervezetek már régen kialakították azt az álláspontjukat, hogy a mai magyar adórendszer ésszerűtlen, azokat bünteti, akiket támogatni kellene, például akik vállalkozókként munkát adnak, vagy családapaként, családanyaként nevelik a gyermeküket. Megjegyezte, valahol a 17-20 százalék körül van az az adóteher, amelyet az emberek elfogadnak, szívesen fizetnek be, vállalnak.

Arra a kérdésre, hogy ennek megvalósítását mikortól tervezik, közölte: a kérdés az, hogy meddig bírja ki a mostani adórendszer és a költségvetés. Mint mondta, úgy számol, hogy amikor a következő kormány megalakul, akkor Magyarországon gazdasági vészhelyzet lesz, a költségvetés romokban fog heverni, ezért a következő kormánynak meg kell alkotnia egy új büdzsét, amelynek megalkotása megköveteli, hogy hozzányúljanak majd az adórendszerhez is. "Úgy látom, hogy a mostani, szakmailag is elhibázott költségvetés összeomlása miatt minél hamarabb, a választásokat követően új költségvetést és egy korrigált adórendszert kell létrehozunk" - jelentette ki, hozzáfűzve, hogy a következő parlament - ha abban a Fidesznek többsége lesz - az ingatlanadót is hatályon kívül fogja helyezni.

Orbán Viktor rendet tesz a Kossuth téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.