Orbán: sokkal több töltény van a tárban

A gazdasági intézkedések bevezetésekor sokan kételkedtek abban, hogy meghozzák a várt növekedést, de mi már akkor is biztosak voltunk benne – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő.

A mostani gazdasági teljesítmény mögött a magyar vállalkozók és munkavállalók teljesítménye áll, a nemzeti együttműködésnek kiemelt jelentősége volt – szögezte le Orbán Viktor tegnap az M1 Este című műsorában.

A kormányfő a magyar gazdaság teljesítőképességének a harmadik negyedévben mért növekedését a kormány gazdasági intézkedéseinek hatásaként értékeli. Ebben az évben bevezették a munkahelyvédelmi akciótervet, bejelentették a kiskeresetűek adókedvezményét, a gyed extrát, és megindult a rezsicsökkentés is. A gazdasági eredményt a gazdaságpolitika logikus következményének tartják, amelyben a kezdetektől hittek, holott sokan kételkedtek benne.  

A miniszterelnök szerint ezzel „ráléptek jó néhány nagy európai érdekcsoport tyúkszemére". A bankok például továbbra is fúrják Brüsszelben a magyar kormányt a bankadó miatt. „Ezektől a vitáktól nem kell megijedni, és Brüsszelben is vállalni kell a gazdaságpolitikai vitákat, ahogyan azt az elmúlt három évben tettük" – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterlenök azt is mondta: most „sokkal több töltény van a tárban”, hiszen megérkeztek az eredmények: az államadósság csökkent, a költségvetést ellenőrzés alatt tartja a kormány, van gazdasági növekedés, a külkereskedelmi mérleg kiváló, a fizetési mérleg remek, a devizatartalékok jó szinten vannak.

„A negyedik negyedévben a legnagyobb gazdasági növekedés az előző évhez képest egész Közép-Európában Magyarországon lehet, és erre hosszú évek óta nem volt példa” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint a sikerhez a kétharmad segítette hozzá a kormányt, és „van egy olyan érzés az országban, hogy volt értelme annak a három évnek, ami mögöttünk van” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a bankok pedig több ezermilliárd forintot kivontak a magyar gazdaságból, mivel az anyabankok saját országaikban „rossz bőrben vannak”. A magyar gazdaság számára elérhető pénzmennyiség jelentős mértékben lecsökkent. Nagyobb növekedést akkor lehet elérni – tette hozzá –, ha a bankok is aktívan beszállnak a hitelezésbe. Ehhez az kell, hogy az osztrák, az olasz és a német bankok „otthon rendbe rakják magukat”.

Az öt hónap múlva esedékes választásokkal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: az európai kultúrában gyakran áll elő az a helyzet, hogy vannak rövid távú választási érdekek, van az ország hosszú távú gazdasági érdeke, és a kettő egymással ellentétbe kerül. Ez Magyarországon most nem így van: azok az emberek ígérnek meg mindent, akik négy évvel ezelőtt mindent elvettek az emberektől – fogalmazott Orbán Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.