Orbán elbeszélgetett Schmitt-tel

Schmitt napirend előtt szólni készül a parlamentben, akár a lemondását is bejelentheti. Egyes fideszes források szerint küzdeni fog, de többen vannak, akik a lemondás bejelentését várják. Munkatársunk kérdésére nem válaszolt.

Ha Schmitt Pál köztársasági elnök úgy dönt, hogy az igazságáért harcolni akar, akkor ezt a jogot senki sem veheti el tőle – nyilatkozta Orbán Viktor a Képviselői Irodaház halljában, amikor megérkezett a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülésére. A miniszterelnök visszautasította azt az ellenzéki felvetést, hogy "váltsa le majd a Fidesz-frakció a köztársasági elnököt, hiszen ő szavazta meg".

Az ülésnek vége lett, a munkatársunkhoz kiszivárgott hírek szerint Orbán Viktor még ma beszél Scmitt Pállal a plágiumügyről. A megbeszélést egyébként Schmitt kezdeményezte. Egyik fideszes forrásunk szerint a beszélgetés vége akár az is lehet, hogy Schmitt bejelenti lemondási szándékát, ezt azonban senki nem erősítette meg. A köztársasági elnök napirend előtti felszólalásra készül a parlamentben.

Orbán Viktor nyilatkozik a frakcióülés előtt

A frakcióülésen egyébként az volt a többségi álláspont, hogy a köztársasági elnök helyzete tarthatatlan. Erre Orbán azzal reagált, hogy ő maga sem tudja, mit fog neki, illetve napirend előtt mondani Schmitt Pál.

A frakcióülést az egyik forrásunk úgy írta le: drámai módon szakadt félbe a zárt tanácskozás, ugyanis váratlanul éretesítették a miniszterelnököt arról, hogy Schmitt Pál azonnal szeretne beszélni vele. Információink szerint a zárt tanácskozáson hárman szólaltak fel. Iván László és Tasó László szerint esélyt kell adni az elnöknek, hogy küzdjön tovább, Varga István viszont úgy vélekedett, le kell mondania. A lapunknak nyilatkozó kormánypárti képviselő azt a forgatókönyvet látja valószínűbbnek, hogy a parlamenti ülésen a köztársasági elnök valószínűleg szóban utal lemondási szándékára. 

Azt is lehetett hallani a képviselői irodaház halljában a távozó képviselőktől, hogy Schmitt Pál esetleg ajánlást tenne utódjának személyére, erre viszont az alkotmányjoghoz is értő fideszes képviselő azt mondta munkatársunknak: abszurd lenne, ha Schmitt Pál "jelölne", hiszen nincs ilyen jogosítványa.

Az ülés résztvevői munkatársunknak megerősítették: Orbán Viktor utalt arra, hogy a jobboldal, illetve a kormánytöbbség szavazóbázisának egy része a plágiumügyet a Schmitt Pál elleni baloldali támadásként fogja fel, ezért ha esetleg távozna az elnök, nem lehet 'konszenzusos' személyben gondolkodni, "határozottan jobboldali" utódot kényszerít ki a mostani helyzet. Olyat, aki tőle, azaz Orbán Viktortól is jobbra áll.

Időközben jött a hír, hogy "egyéb okok miatt" elmarad a rendkívüli frakcióülés utánra, 11 órára meghirdetett sajtótájékoztató, melyet Lázár János tartott volna. Egy fideszes képviselőtől származó információnk szerint azért marad el, mert Lázárt is áthívták a Parlamentbe. Forrásunk szerint ez arra utal, hogy a megbeszélés után neki is lesz dolga. 

Munkatársunk megkérdezte a parlamenti dolgozószobájához érkező Schmittet a lemondásáról, de az elnök nem válaszolt.

Ha a köztársasági elnök netán benyújtaná lemondását, arról a házszabály szerint 15 napon belül döntenie kell a parlamentnek, amely a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg. 15 képviselő azonban kezdeményezheti, hogy az Országgyűlés kérje fel: fontolja meg döntését. Ha születik ilyen javaslat, előbb erről határoznak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.