Orbán: 'Minden politikust utolér a végzete'

Vissza kell követelni az országot az emberek pénzét elzuschlagosító szélhámos üzletemberektől - ismét erről beszélt Orbán Viktor, ezúttal a Fidesz EP-konferenciáján, a Gólyavárban.

"Mi történt? Semmi. Kicsit bővebben, sok hűhó semmiért... Volt cirkusz, komédia, de végül ugyanazok, ugyanazt folytatják. A MSZP-SZDSZ koalíció, mely csődbe vitte az országot, ismét összeállt, hogy megakadályozzák a változást. A Reménytelenség bt. maradt az, ami volt, noha a beltag kültag lett, és fordítva. Az a régi-új koalíció, amely összeállt, az összeomlás koalíciója lesz" - így hangott Orbán Viktor helyzetértékelése és prognózisa a Magyarország többre képes konferencián, a Fidesz európai választási programalkotó vitasorozatán, a Gólyavárban, ahol a közönség szokatlanul hosszú vastapssal fogadta.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: nyitott, nagy, jobboldali gyűjtőpártban gondolkodik, amely az emberekkel köt szerződést
A Fidesz elnöke hangsúlyozta: nyitott, nagy, jobboldali gyűjtőpártban gondolkodik, amely az emberekkel köt szerződést

"Ahogy nézem a villogó vakukat, géppuska szerűen felállított kamerákat, aktuálpoitikai kérdésekről is kötelességem, hogy beszéljek" - közölte a Fidesz elnöke, s a kormány összeomlásán túl pénzügyi és szociális összeomlást is jósolt.

A konferencián Orbán Viktor konstatálta, hogy noha előrehozott választást a kormánykoalíció nem kockáztatott meg, de a június 7-re kitűzött európai parlamenti választás bizalmi szavazás lesz. A Fidesz elnöke szerint "a politika kikerül az utcára" s mód nyílik arra, hogy általános állampolgári bizalmat, vagy bizalmatlanságot szavazzanak a kormánynak.

Emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt össztüzet zúdítottak a Fideszre, amikor azt mondták, hogy a választásnak azonnali belpolitikai következeménye is lesz, ha az emberek földcsuszamlásszerű győzelmet szavaznak a Fidesz számára.

A Fidesz elnöke újra EP-valasztásokat követő kormánybukást vizionál

- Az "azonnaliban" tévedtünk - ismerte el a szónok, hozzátéve: a választásnak néhány hét múlva bekövetkező következményei lettek, "elcsapták a korábbi miniszterelnököt, s kerítettek egy újat, akiről azt gondolták, hogy földbe fogja taposni a jobboldalt. S lám-lám az következett be, hogy a szocialistákat és a saját pártját rombolta szét.

Mindazonáltal a Fidesz elnöke a konfeneciáról azt üzente: június 7-én az emberek egyetlen mondatot mondhatnak, "elég volt". Ha valóban elég volt, jöjjenek el és szavazzanak!

A kormányátalakítással kapcsolatban Orbán Viktor, mint mondta, kiszámolta: a mostani kormányzati szereplők 88 százaléka benne volt az előző kormányban. Vagyis közel 90 százalékban Gyurcsány-kormány az új kormány, de a megszorítások rosszabb képet muatatnak, e téren legalább 100-120 százalékos a teljesítménye az új miniszterelnöknek.

Azzal összefüggésben, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában Ficsor Ádám titokminiszter-jelölt nem kapta meg a többségi támogatást, Orbán Viktor úgy fogalmazott: senki sem gondolhatja komolyan azt, hogy egy 28 éves fiatalember, a korábbi miniszterelnök kabinetfőnöke komolyan aspirálhat e posztra.

Ennek a kísérletnek egyetlen értelme van: az, hogy Gyurcsány Ferenc benne lehessen a"régi-új kormányban", az egyik legfontosabb pozíción keresztül. Azt még rosszabb jelnek nevezte, hogy az előző miniszterelnök kampánytanácsadója is ott van a kormányban, s emlékeztetett, hogy a 2006-os parlamenti választási kampány hazugságáradatát ők dolgozták ki.

Egymillió munkahely tíz év alatt

Ma magyarországon nem a pénzügyi egynesúly a legnagyobb probléma, hanem az, hogy egymillió munkahely hiányzik. Amíg nem lesz egymillió új munkehely, addig az egyensúly átmeneti lesz, a foglalkoztatás ügyeskedő számai elfedik az ügyetlenkedést - közölte Orbán Viktor, s megismételte a nagygyűléseken már elhangzott felhívását: az országot vissza kell követelni a Reménytelenség Bt.től, azoktól, "akik eddig csak hasznot húztak belőle, vagyis a kartellezőktől, gyárakat, földeket, üdülőket eltulajdonító, adatokat hamisító, az ország vagyonát, az emberek pénzét elzuschlagosító szélhámos üzletemberektől".

Az indulatosan fogalmazó Fidesz-elnök nagy tapsot kapott arra a megjegyzésére, hogy a párt győzelme esetén a romeltakarítást a bizalom helyreállítása, vagyis a számonkérés követi. Aztán jöhet az újjáépítés.

- Hol él ez az ember, barátaim? Hol él? Hogy képzeli, hogy az a realitás, hogy csak öt százalékos recesszió lesz? - tette fel a kérdést a Fidesz elnöke Bajnai Gordonra utalva. - Legalább nyolc százalékos lesz a gazdasági csökkenés - tippelte Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke elmesélte hallgatóságának, hogy amikor a legújabb miniszterelnököt hallgatta a parlamentben, az jutott eszébe, amikor az irányítótoronyból felhívják a pilótát, s a magasságról, a gép helyzetéről érdeklődnek, s a pilóta erre úgy reagál: "1 méter 80 cm vagyok, balra elől ülök". - Ha valaki nem érti meg a kérdést sem, nem tud jó választ adni. Aki ma csak a válásgot kezeli az az ország sírját ássa tovább - vélekedett.

A Tanácsköztársaságról és az MSZP kongresszusáról

A programalkotó konferencián a pártelnök arról is beszélt, hogy vannak a történelemben bizonyos egybeesések, melyek egy-egy eseménynek többletjelentést adhatnak. Megelítette, hogy császári korona legurult I. Napóleon hintajáról, majd III. Napóleon hintajáról is.

A Tanácsköztársaság évfordulóján, március 21-én ült össze az MSZP kongresszusa, ahol a pártelnök-miniszterelnök önpuccsot jelentett be, majd április 4-én a szovjet megszállás napján döntöttek úgy a szocialisták, hogy választások helyett miniszterelnököt válszatanak. Ebben a szakmában mindenkit utolér a végzete, mindenki azt kapja, amit megérdemel. Van a világban egyensúly, s Magyarország közelít egy erkölcsi elvilibrium irányába. A beszélgetések egyetlen fő kérdés köré szerveződnek: "Van-e még remény?" Hogy véget ér a vergődés, a kínlódás, ami kecsegtet egy kis reménnyel? - mondta Orbán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.