Orbán: Macedónia kulcsországa a balkáni stabilitásnak

Macedónia európai uniós és NATO-tagsága nélkül nem lehet stabilizálni a Balkánt – mondta Orbán Viktor kormányfő, miután megbeszélést folytatott a Budapesten tárgyaló Nikola Gruevszki macedón miniszterelnökkel.

Magyarország elkötelezett a délkelet-európai térség stabilitása, valamint a macedón EU- és NATO-csatlakozás mellett, ezért történelmi léptékben értelmezhető hibának tartja, hogy az euroatlanti közösség az elmúlt hét-nyolc évben nem tudta megoldani, hogy Macedónia az EU-nak és a NATO-nak is tagja legyen - fejtette ki a macedón partnerével közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor. Mint fogalmazott, a macedón miniszterelnöknek határozott víziója van a Balkán fejlődéséről, és "olyan időket élünk, amikor a vízióval rendelkező vezetők aranyat érnek az egész kontinensen".

Ahhoz, hogy Európa gazdasága ismét lendületbe jöjjön, újabb tagokkal kell bővítenie gazdasági térségét - tette hozzá.

A magyar kormányfő kitért arra, hogy Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak megindulását a Görögországgal fennálló névvitája akadályozza. Ezzel kapcsolatban megerősítette azt a magyar álláspontot, amely szerint nem helyes, hogy egy kérdés - így jelen esetben a névvita - rendezését a tárgyalások megkezdésének előfeltételéül szabja egy tagállam. Az ügyet rendezni kell, de ez nem előfeltétele, hanem sikeres végeredménye lehet a csatlakozási megbeszéléseknek - magyarázta, közölve, hogy Magyarország a Macedónia és az EU közötti tárgyalások mihamarabbi megkezdésének híve.

Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök kiemelte, országa hálás Magyarországnak azért, mert támogatja Macedónia mielőbbi EU- és NATO-tagságát. Hozzátette, ez a támogatás erőt ad nekik a reformok folytatásához, a további fejlődéshez.

Hangsúlyozta, Macedónia már teljesítette az uniós csatlakozás feltételeit, a csatlakozási tárgyalások megkezdését mindössze egy Görögországgal fennálló vitás kérdés akadályozza.

Macedónia igyekszik megoldani ezt az ügyet, de ezt nem kellene a tárgyalások megkezdésének feltételéül szabni - hangoztatta. Nikola Gruevszki hozzátette, országa az elmúlt években tett reformjaival megérdemli, hogy végre kitűzzék a tárgyalások megkezdésének dátumát.

Gazdasági kérdésekről szólva Orbán Viktor megjegyezte, Magyarország és Macedónia gazdasági együttműködésében még mindig rejlenek kihasználatlan lehetőségek, ezért is alapítottak egy gazdasági vegyes bizottságot, amely jövő januárban ülésezik először.

A macedón kormányfő szerint a gazdasági vegyes bizottság létrehozása lendületet adhat az együttműködés erősítésének. 

Mint mondta, Macedónia vonzó ország a befektetőknek, akiknek egyebek mellett az alacsony adókulcsok lehetnek kedvezőek. A magyar vállalatokat is örömmel fogadják Macedóniában - jegyezte meg.

Nikola Gruevszki elismerését fejezte ki Orbán Viktornak a magyar gazdaság teljesítményéért. Mint mondta, ez különösen figyelemreméltó a jelenlegi nehéz európai körülmények között.

A sajtótájékoztató előtt egészségügyi és orvostudományi együttműködést írt alá Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Bill Pavleszki macedón tárca nélküli miniszter.

Az említett névvita hátterében az áll, hogy Görögország burkolt területi követelésnek tekinti, hogy a volt jugoszláv tagköztársaság alkotmányos neve Macedón Köztársaság, mert az egyik észak-görögországi - Macedóniával szomszédos - tartományt is Macedóniának hívják. Emiatt Athén 2008-ban megvétózta Macedónia NATO-csatlakozását, és akadályozza, hogy az EU meghatározza a csatlakozási tárgyalások megkezdésének időpontját. 

A görög fél legutóbbi kezdeményezésében olyan elnevezést indítványozott, amely szerinte lehetővé tenné a világos különbségtételt. Athén javaslata értelmében ezt az elnevezést minden területre kiterjedően (erga omnes) kellene használni, nem pedig - ahogy Szkopje kívánja - csupán a kétoldalú kapcsolatokban. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.