Orbán: miniszterek és államtitkárok távoznak a kormányból

Változások lesznek a kormányban, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást; az egyeztetések folyamatban vannak - mondta el Orbán Viktor kormányfő a 24 óra című Komárom-Esztergom megyei lapnak.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az egykulcsos adó "teljes mértékben" beváltotta a hozzá fűzött reményeket. "Olyan adórendszer soha nem lesz, amit az emberek szívből szeretnének" - mutatott rá, hozzátéve: olyan viszont lehet, amelyet "elfogadnak és látják az ésszerűségét". A kormányfő szerint ilyen az arányos adórendszer. Magyarország jövője azon múlik, hogy az emberek látják-e értelmét a munkájuknak és a több munkának - hangsúlyozta. Úgy vélte, "az arányos adórendszer díjazza a munkát, hiszen aki többet dolgozik, az többet keres és jobban él".

A társadalmi igazságosságot nem akkor kell számon kérni, amikor az emberek elvégzik a munkájukat és megkapják az azért járó jövedelmüket, hanem amikor elköltik azt - közölte Orbán Viktor a vidéki lapnak adott interjúban. Mint mondta az általános forgalmi adó tagolttá tétele lenne kívánatos. Az ötkulcsos áfa esetén az alapvető élelmiszerek, a rezsiköltségek és a gyerekneveléssel kapcsolatos áruk nagyon alacsony kulccsal adóznának, a luxuscikkeket pedig – az ékszerektől a nagyon drága autókig – magas áfakulcs terhelné - fejtette ki.

Orbán Viktor a szlovák kormányváltást illetően kiemelte, hogy a választást elvesztő kormánykoalícióval nagyon jó viszonyt alakítottak ki. Bár több vitás kérdés megoldatlan maradt, a két kormányt "az egymás országai és népei iránt érzett kölcsönös tisztelet vezérelte". Továbbra is "a tisztelet hangján beszélünk Szlovákiáról és a szlovákokról".
Remélhetőleg az új szlovák kormány ezt "úgy viszonozza, ahogy elődje is tette" - mondta, hozzáfűzve: reális esélyt lát arra, hogy a kapcsolatok tovább fejlődjenek. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy hamarosan aláírják az új Duna-híd építéséről szóló nemzetközi szerződést.

A kormányfő a Gyermelyi Zrt. új malmának alapkőletételével kapcsolatban kijelentette, fontos, hogy sikeres magyar vállalatok működjenek Európában. A nemzeti iparosítási koncepció célja az elmúlt 20 év viszontagságai után is magyar kézben maradt termelő vállalkozások támogatása - mutatott rá, majd hozzátette: Magyarországnak nagyon komoly mezőgazdasági hagyományai vannak, a feldolgozóipar pedig azért fontos, mert ebben összekapcsolódik a mezőgazdaság és az ipar. 

"Mindig is nevetséges, abszurd és káros jelenségnek tartottam azt, hogy a magyar emberek ismeretlen módon és helyen előállított, leggyakrabban silány minőségű és hamisított élelmiszereket fogyasszanak a megbízható magyar élelmiszerek helyett" - hangsúlyozta. Orbán Viktor szerint "a feje tetejéről a talpára tudjuk állítani a magyar gazdaságnak ezt a részét is".

A komáromi Nokia-gyárban történt leépítésekről a kormányfő azt mondta, hogy több száz munkahelyet sikerült megmenteni, hiszen elkerülték "a legbrutálisabb forgatókönyvet", az egész gyár bezárását.

Az esztergomi önkormányzattal kapcsolatos kérésre válaszolva a miniszterelnök fájdalmasnak nevezte az ott tapasztalható viszonyokat, de leszögezte: nem hághatja át azokat az alkotmányos korlátokat, amelyek a mindenkori kormány előtt magasodnak. "Nem avatkozhatok bele olyan mélységben a város ügyeibe, mint ahogy én magam is látom, hogy szükség lenne" - jelentette ki Orbán Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.