Orbán: Európa vesztésre áll

Az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek gödöllői informális ülésén Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt: "Európa vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében."

Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra, "vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Gödöllőn, az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek informális ülésén tartott nyitó beszédében.

	Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek informális ülésén
Budapest, 2011. április 1. Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek informális ülésén a gödöllői Grassalkovich-kastély felújított egykori lovardájában

A kormányfő kiemelte: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fiatalok a családot fontosnak tartják, de később mégsem születnek meg a tervezett gyermekek. A család iránti igény tehát megvan, de az akadályok eltérítik az embereket az eredeti életstratégiájuktól - mutatott rá. A miniszterelnök a politikusok fontos feladatának nevezte, hogy segítsenek elhárítani ezeket az akadályokat. Ezért legitim az ezt célzó családpolitika - mondta.

Ahhoz, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, egyensúlyt kell teremteni a család és a munka között - folytatta. Lehetővé kell tenni, hogy mindenki szabadon választhasson életformát, ha valaki édesanyaként nem akar visszamenni a munkaerőpiacra, ezt szabadon megtehesse, a lecsúszás veszélye nélkül - tette hozzá.

Le kell számolni azzal a váddal, hogy ha egy politika támogatja a családot, akkor azzal minden más életformát elvet, kirekeszt - mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: ezeknek a "vádaknak a mélyén" az a koncepció áll, hogy a családot és a szabadságot pártoló politikák ellentétben állnak egymással. "Ez egy ravasz trükk, amelyet a családokkal nem szimpatizáló politikai erők használnak; ezt a trükköt le kell leplezni, hogy kiállhassunk a család és a saját értékeink mellett" - mondta.

Hangsúlyozta: Magyarországon még erős a család megbecsülése. Szavai szerint természetes a közéletben, hogy több bizalmat ébreszt a saját maga programja és talán a személye iránt is az az ember, akiről tudható, hogy megbecsüli a családját, jó családapa vagy családanya.

A miniszterelnök rámutatott, a gyermekvállalás azt is kifejezi, hogy bízunk-e a jövőben. Amikor bizonytalanság uralkodik, az kikezdi a gyermekvállalási kedvet - mondta.

Kijelentette, Európa vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében; egyre kevesebb házasságból egyre kevesebb gyermek születik, a népesség öregszik és fogy. Ha nincs elegendő gyermek, de fenn akarjuk tartani a gazdasági teljesítményt, akkor egyedül a bevándorlás lehet megoldás - állapította meg. Ez azonban, mint mondta, felborítja a társadalom természetes egyensúlyát, és ebből "olyan politikai problémák támadnak, amelyekkel Magyarország még nem, de a nyugat-európai országok már küzdenek odahaza".

Társadalmunk hosszú távú kiegyensúlyozottsága és békés működése szempontjából fontos, hogy a közösségek külső erő bevonása nélkül is fenn tudják magukat tartani - állapította meg. Kijelentette, Európa a családok helyett nem építheti a jövőjét bevándorlásra, mert "aki mástól vár segítséget, annak előbb-utóbb meg kell majd fizetnie ennek az árát."

A kormányfő kitért arra, a Magyarországon bevezetett adórendszer a családok támogatása jegyében a családoknál hagyja a gyermeknevelés költségeit, és ezt az elvet a hamarosan elkészülő új magyar alkotmány is védelem alá helyezi. Mint elmondta, azért kap alkotmányos védelmet a családpolitika, hogy hosszú távon is kiszámítható legyen, "nehezen lehessen megváltoztatni politikai divatok és a politikai széljárás megváltozásának hatására".

Orbán Viktor végül javasolta, hogy 2014 legyen az európai családok éve.

(Forrás: mti.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.