Orbán: Először ejtsük el a medvét

Orbán Viktor szerint Magyarországnak le kell számolnia a spekulációra épülő politikával és gazdasággal: a jövő felé kell fordulnia, ahol a kormányzás nemzeti ügyeket, régiós érdekeket, európai célokat szolgál, és "nem süllyed a magánérdekek mocsarába".

A Fidesz elnöke hétfő este a Hanns Seidel Alapítvány budapesti képviseletének 20 éves fennállása alkalmából rendezett fővárosi ünnepségen hangsúlyozta, Közép-Európa nem lehet erős és sikeres egy erős Magyarország nélkül, ehhez azonban Magyarországnak változtatnia kell: olyan kormányzásra van szükség, amely visszaszerzi az ország nemzetközi tekintélyét, amely szenvedéllyel képviseli a magyar érdekeket a világban.

Magyarországnak erős és a jövő felé forduló kormányzásra van szüksége ahhoz - folytatta -, hogy betölthesse szerepét a közép-európai régió megteremtésében. Kiemelte ugyanakkor, hogy nehéz választási küzdelemre készül. Mint fogalmazott, "először ejtsük el a medvét, és utána kezdjünk tárgyalni a szűccsel". Egy másik történetre utalva a pártelnök azt mondta: az előre beharangozott Fidesz-sikerrel kapcsolatban időnként azt érzi, úgy járhatnak, mint a holló, akinek a csőréből mégiscsak kiügyeskedte valahogy a sajtot a róka.

"Sok minden voltam már, voltam már diadalmas miniszterelnök, és voltam bukott miniszterelnök is, ahogy a magyarok mondják, éppen csak akasztott ember nem voltam még" - jegyezte meg kormányfő-jelöltségével kapcsolatban, derültséget keltve ezzel a közönség soraiban.

Beszédében az európai egységről szólva Orbán Viktor hangsúlyozta a régiók szerepének fontosságát is. Európa annál erősebb lesz, minél erősebb térségek jönnek létre határain belül - mondta, példaként említve Skandináviát, a franciák által szorgalmazott mediterrán politikát.

A Fidesz elnöke kiemelten szólt a közép-európai térségről, amelynek szerinte számos különleges jellemzője és erőforrása közül ma talán az tűnik a legfontosabbnak, hogy határos kelettel. Álláspontja szerint a régiónak olyan gazdasági együttműködésre van szüksége, amely a szociális piacgazdaság megújítását tűzi ki célul maga elé, középpontjában pedig munkahelyteremtés áll. Közép-Európában is a pénzkapitalizmus helyett szociális piacgazdaságra van szükség - szögezte le.

Németország szerepével összefüggésben úgy fogalmazott: Budapestről nézve Németország szerepe egyszerre speciális és előnyös, hiszen "Európa központi magja", amely mind az északi, mind a déli, mind pedig a keleti régióval is természetes módon tud kapcsolatot tartani.

Orbán Viktor - hasonlóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara korábbi rendezvényén elmondottakhoz - hosszan bírálta a piaci spekulációt: szerinte ugyanis ez azt a hamis illúziót táplálja, azt üzeni, hogy munka nélkül is fent lehet tartani egy nemzetgazdaságot; csak a magánérdekekre törekszik, és csak a rövid távú haszonban gondolkozik. "Létrejött a valóságot felülíró pénzkapitalizmus, amelyben a más pénzének kockáztatása jelenti a normát", csak a jelen létezik számára, a jövő egyáltalán nem - tette hozzá, kijelentve: az egész gondolatrendszer hamis.

Rámutatott arra is, hogy a spekuláció - a termelés lefokozásával - súlyos recessziót idézett elő a világgazdaságban. Ezért a Fidesz elnöke szerint a jövő egyik axiómájának úgy kell hangoznia: a termelést, vagyis a munkát nem válthatja ki a spekuláció.

Orbán Viktor úgy látja, az élet kikényszeríti, hogy egy új korszakot nyissunk, amelyben a politika az emberekről szól majd. Ma Európa legfőbb közös érdeke és célja az, hogy minél többen legyünk, és minél többen dolgozzunk. A bevándorlás pedig a kontinens számára nem megoldás, nem ettől kell remélni a megoldást, hanem újfajta család- és szociális politikától, valamint egy megújuló piacgazdaságtól - mondta.

A rendezvényen - amelyen mások mellett részt vett Mádl Ferenc volt államfő is - a Fidesz elnöke előtt Edmund Stoiber volt bajor miniszterelnök is méltatta az alapítvány munkáját. Beszédében kiemelte Orbán Viktort, aki - mint fogalmazott - nagy népszerűségnek örvend egész Európában. Orbán Viktor hangjának jelentősége van Európában - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.