Orbán: Az Európai Bíróság fejbe vágta a döglött kutyát

"Régen láttam olyat, hogy a döglött kutyát fejbe vágják" - jelentette ki Orbán Viktor az Európai Unió bíróságának a magyar bírák nyugdíjazásáról szóló ítéletét kommentálva. A kormányfő arra utalt, hogy a magyar Alkotmánybíróság ezt a jogszabályt korábban már megsemmisítette, így "az Európai Bíróság egy olyan jogszabályról hozott döntést, amely nem létezik".

A miniszterelnök szerint az Európai Unió bírósága a magyar bírák nyugdíjazásáról szóló ítéletével egy olyan jogszabályról hozott döntést, amely nem létezik, azt ugyanis a magyar Alkotmánybíróság már korábban megsemmisítette. Orbán Viktor ezt egy más témában tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón mondta újságírói kérdésre válaszolva.

"Régen láttam olyat, hogy a döglött kutyát fejbe vágják. Itt most ezzel a helyzettel állunk szemben, ugyanis a magyar Alkotmánybíróság ezt a jogszabályt megsemmisítette, következésképpen az Európai Bíróság egy olyan jogszabályról hozott döntést, amely nem létezik" - fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy erre azért fontos rávilágítani, mert Magyarország a saját ügyeit a saját alkotmányos rendszerének működtetésével is meg tudja oldani.

Mindennek ellenére, miután az Európai Bizottság úgy döntött, hogy bár az érintett magyar jogszabály nem létezik, mégis fenntartja a keresetét, "meg kellett várnunk ezt a bírósági ítéletet", amely tartalmában egybeesik a magyar Ab ítéletével - mondta Orbán Viktor.

Értékelése szerint így az ügyben semmilyen új helyzet nem alakult ki, most, hogy az európai bírósági döntés megszületett, a magyar kormány javaslatot fog tenni a parlamentnek a bírói nyugdíjazás kérdésének újraszabályozására.

A luxemburgi Európai Bíróság keddi ítéletében kimondta: az életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.