Orbán: Akarunk-e csatlakozni egy szűk klubhoz?

Egy pont van, ahol az irány sem stimmel, ez az adó kérdése. Mi nem adókoordinációban, hanem adóversenyben vagyunk érdekeltek - mondta Orbán Viktor az eurozónához tartozó "tizenhetek" versenyképességi paktumáról .

Kívánatos, hogy az eurózóna versenyképességi paktumához az EU-tagállamok lehető legszélesebb köre csatlakozzon - mondta Herman Van Rompuy a parlament Delegációs termében Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. (A versenyképesség-növelő paktumról péntekről szombatra virradó éjszaka állapodtak meg az euróövezeti országok állam- és kormányfői Brüsszelben.)

Az Európa Tanács elnöke, miután megbeszélést folytatott a magyar miniszterelnökkel, arról számolt be: ragaszkodott hozzá, hogy az euróövezeti megállapodás - melynek célja a közös európai valuta stabilitását növelő fontos döntések meghozata - tartalmazza, hogy a versenyképességi paktumhoz az euróövezeten kívüli országok is csatlakozhassanak.

Herman Van Rompuy azt mondta: egy "európlusz" paktumról van szó, ha a megállapodás nyitott más államok felé is. Ennek kapcsán Orbán Viktor azt mondta: Európában minden gazdasági baj gyökere a felduzzadt államadósságban keresendő. Az euróövezeti versenyképességi paktum intézkedéseinek iránya egybeesik a magyar kormány gazdaságpolitikájáéval. Egy pont van, ahol az irány sem stimmel, ez az adó kérdése. Mi nem adókoordinációban, hanem adóversenyben vagyunk érdekeltek. Ezt kell alaposan átdolgolni - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón szükségesnek tartotta hangsúlyozni: Magyarország ma sokszoros erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy még a stabilitási paktum előtt kigondolt hat jogszabálynak az elfogadása - amely az EU-intézményeken belül születik meg -, megtörténjen. Ez az EU-elnökségünk egyik legfontosabb vállalása. - Nekünk semmi okunk nincs arra, hogy ezt a munkálatot lelessítsuk. Azt vinni kell előre - tette hozzá a miniszterelnök. A magyar kormány döntéséről, hogy csatlakozunk-e a tizenhetek versenyképességi paktumához, Orbán Viktor azt mondta: konzultálunk a csehekkel, a lengyelekkel, a szlovákokkal és bulgárokkal egyeztetni szeretne.

"Veszélyes érdemi értékelést adni a satbilitási paktumról. De amit a magyar kormány itthon a Széll Kálmán Tervvel elkezdett, az radikálisabb, mint amit a paktum célul kitűz. Abba az irányba halad, de túl is megy" - jegyezte meg. Nekünk a magyar nemzet érdekei alapján kell meghozni a döntést, hogy akarunk-e csatlakozni egy olyan szűkebb klubhoz, mely egyébként a magyar nemzetgazdasági stratégia legfontosabb kérdésébe, a "szíve közepe ügyében" más irányba halad, mint amerre mi tervetük az utunkat. Ez igazi komoly vita. A teljes nyilvánosság bevonásável kell ezt a következő hetekben megfontolni - jelezte a miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

 

"A jó az a jobb ellensége" ?

Egy hónappal ezelőtt egy brüsszeli csúcstalálkozó után beszélt először Orbán Viktor a német-francia versenyképességi paktumról. Akkor is hangsúlyozta: a dokumentum nem azonos azzal kezdeményezéssel, amin a magyar EU-elnökség dolgozik. A magyar elnökség hat jogszabályt akar létrehozni, mely az EU mind a huszonhét tagállamára kiterjedő közös gazdaságkormányzási feladatokat próbálja meghatározni; hogyan hangoljuk össze a gazdaságpolitikánkat, hogyan mérjük az országok gazdasági teljesítményét, stb. E dokumentum elfogadtatása a magyar EU-elnökség legfontosabb célkitűzése.

- És egyszercsak, most feltűnt egy német-francia kezdeményezés, mely versenyképességi paktumra tesz javaslatot, és messze túlmegy azon a hat jogszabályon, mint amin mi dolgozunk, és nem is akar vonatkozni mind a huszonhét tagállamra, hanem csak a tizenhétekre. Nekem ezzel a helyzettek kellett megbirkóznom a nyolc órás ebéd során. És akkor én azt mondtam: természetesen mindenki mindenfélét kezdeményezhet, de van egy olyan angol bölcsesség, ami úgy hangzik, hogy "a jobb az a jó ellensége". Ami azt jelenti, hogy ha az embernek van egy jó gondolata, és ahelyett, hogy azt végigvinné, csak azért, mert támadt egy jobb gondolata, azzal kezd foglalkozni, és elhanyagolja a jó gondolat végrehajtását, abból baj lesz - mondta egy hónappal ezelőtt Orbán Viktor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.