Orbán: a kétharmad áll, mint a cövek

A vesztesre tervezett konfliktusokat szépen elbukjuk az Unióban, a többit pedig megnyerjük - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Tranzit fesztivál a határon nevű kőszegi rendezvényen.

Ezernél több fiatal hallgatta Orbán Viktort Kőszegen. A Tranzit fesztivál résztvevői, táborlakói főleg a jobboldallal szimpatizáló érdeklődők voltak, az ő előzetes kérdéseik alapján beszélgetett a műsorvezető a kormányfővel.

Orbán az Európai Unióval folytatott vita kapcsán kijelentette: az eleve vesztesre tervezett konfliktusokat elbukják, a többit pedig megnyerik, az eredeti szándékuk szerint. A térség gazdaságát elemezve arra a következtetésre jutott, hogy az a következő tíz évben teret veszít. Németország és Közép-Európa azonban felülkerekedik a bajokon. Magyarország pozícióját erősíti, hogy termelési központtá válik, nem pedig pénzügyi vagy szolgáltató centrum lesz, ahogy ezt az előző kormány szerette volna.

- Visszavettük a Molt az oroszoktól, a vízműveket a franciáktól, a Rába gyárat a malájoktól, az E.ON-t pedig rövidesen a németektől vesszük vissza - mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint a kétharmadot - mely áll mint a cövek, jegyezte meg - a kormány arra is felhasználta, hogy belpolitikai bizonytalanságra alapozva az unió nem tudta ráerőltetni a döntéseit Magyarországra azokban a kérdésekben, amelyekhez semmi köze. 

A kormányfő fölhívta a figyelmet arra, hogy a jövő év elején meg kell majd válaszolni azt a fontos kérdést: ki kormányozza Magyarországot: a magyar kormány vagy Brüsszel. Az unió ugyanis fontos, az országok érdekeit alapvetően érintő döntéseket brüsszeli bizottságokhoz akar telepíteni. Orbán úgy véli, Magyarországon a szellemi élet provinciális, ezért még ebben az ügyben is nehéz lesz összefogni.

A szocialistákat következetesen kommunistázó Orbán szerint a baloldal nem képes beilleszteni társadalomfilozófiájába a közösségi igényt, létformát. Ezt persze nem mindig mondják ki egyenesen, mert "a kommunisták ravaszak" s a tönkretételben utolérhetetlenek - mondta a kormányfő. Orbán úgy vélte: Az egész európai baloldalra jellemző, hogy az egyénen túli társulásokkal képtelen bármit is kezdeni.

A fiatalokat érintő kérdésekre is kitért. Nem titkolta, hogy önfenntartó felsőoktatási rendszer bevezetését tartja működőképesnek és igazságosnak. Az állami ösztöndíjakat a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni, hangoztatta. Különösen nincs helye állami pénznek olyan intézményekben, ahová alig jelentkeznek diákok.

A miniszterelnök úgy gondolja: olyan diákhitelt kell bevezetni, amelyik öt-tíz év türelmi időt ad a hallgatóknak, harminc év futamindejű, kamata pedig egy-két százalék.

A belpolitikai kérdések kapcsán a kormányfő leszögezte: Magyarországon óriási társadalmi fölényben van a jobboldal.

- Igaz, nem lehet mindig győzni, még most egyszer-kétszer még rendben van... - jegyezte meg a hallgatóság nagy tetszésnyilvánítrása közepette. Hozzátette: egy későbbi választási vereség sem tudja megsemmisíteni mostani munkájuk eredményeit.

- Az úgy meg van építve, hogy nem fog összedőlni - adott bíztatást a jövő nemzedékének.

Orbán Kőszegen, a Tranzit fesztiválon
Kőszeg, 2012. augusztus 25. Orbán Viktor miniszterelnök beszél a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű rendezvényen, a kőszegi Jurisics-várban 2012. augusztus 25-én. MTI Fotó: Varga György
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.