Orbán: "nem szabad kívülről várni a megváltást" a pénzügyi, gazdasági válságban

- Óvnám magunkat attól, hogy kívülről várjunk megváltást - mondta csütörtökön a zágrábi látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar újságíróknak azzal kapcsolatban, hogy Magyarország a pénzügyi válság elleni védekezésében igénybe veszi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kisegítő csomagját.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: kaptunk egy esélyt, hogy megvédjük magunkat az összeomlástól, de ez nem oldja meg a magyar gazdaság bajait. Ez a pénz ugyanis nem a magyar gazdaság erősítésére megy el, hanem arra, hogy vissza tudjuk fizetni azokat a hiteleket, amelyeket korábban felvettünk - mondta. Úgy vélekedett, hogy most egy gazdasági növekedést serkentő csomag összeállításával kell foglalkozni Magyarországon, mert "ha ezt nem tesszük meg, akkor a munkanélküliség gyászos képet fog mutatni a következő időszakban".

Nincs okunk tehát győzelmi harsonákat fújni, inkább egy kicsit szégyenkeznünk kell, hogy saját erőből már nem megy, s hogy olyan külső erőkre szorulunk, amelyekről nem gondoltuk volna néhány évvel ezelőtt, hogy ismét rájuk fogunk szorulni - vélekedett az ellenzéki vezető.

Jelezte egyszersmind, hogy egyelőre nem kíván végleges véleményt mondani az IMF-fel kötött szerződésről, hiszen "még csak szóbeli beszámolókat ismerünk" róla, "szeretnénk látni a szerződést, szeretnénk látni a feltételeit, szeretnénk látni az árát".

Végül úgy vélekedett, hogy Magyarországnak nem eredendően gazdasági bajai vannak, azok csak következmények, az eredendő baj politikai természetű. "Magyarország legnagyobb problémája ma a bizalmi válság" - mondta. "A magyar választópolgárok nem bíznak meg a vezetőikben, s a külföld sem bízik már a magyar vezetőkben, ezért nyújt számára súlyos garanciákkal körülbástyázott rendkívüli segélyt" - mondta Orbán Viktor magyar újságírók kérdéseire válaszolva a horvát fővárosban, ahol beszédet mondott a Horvátország - fenntartható turizmus a XXI. században című nemzetközi konferenciát megelőző díszvacsorán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.