Orbán: nem elég annyi tudás, hogy megtaláljuk a pláza bejáratát

Magyar Nemzet: Kivéreztetett közoktatás. Népszava: Van (Tarlós)/Nincs (Demszky) budapesti koalíció. Blikk: Elveszíthetjük a Margit híd uniós hatmilliárdját. Kelet-Magyarország: Kirámolták a focisták öltözőjét

A Bajnai-kormány kivérezteti a közoktatást című cikk mellett keretben Pusztítás címmel a következő áll a Magyar Nemzetben: „Magyarországon a Gyurcsány-Bajnai-korszak iszonyatos pusztítást végzett az oktatás terükletén is - állapította meg Orbán Viktor Fidesz-elnök üdvözlő levelében, amelyet abból az alkalomból küldött, hogy a szövetséges KDNP konferenciát szervezett most kiadott oktatáspolitikai téziseiről. Az iskola, erkölcs, tudás című tanácskozáson felolvasott írásában Orbán kárhoztatta a mai kormány üzenetét, ami szerint »csak arra a csekély tudásra van szükségünk, amivel megtaláljuk a bevásárlóközpont ajtaját«. Úgy véli, rendbe tenni a magyar iskola dolgát még nehezebb lesz, mint újraindítani a gazdaság motorját."

Semjén Zsolt KDNP-elnök pedig „úgy véli, a kereskedelmi médiumok abban versengenek, »ki tud minél aberáltabb és perverzebb dolgokat bemutatni, amiből aztán társadalmi vita válik«".

Párhuzamos interjút közöl a Népszava Tarlós Istvánnal, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével és Demszky Gábor főpolgármesterrel (ebben a sorrendben - a szerk.) - Nem bomlott fel a budapesti koalíció - állítja Tarlós. - Az MSZP-vel végleg felbomlott a koalíció - mondja Demszky.

Tarlós szerint a koalíció felbomlásáról szóló hír „népszédítés, semmi több. A politikus közölte, nincs Tarlós- Demszky-paktum, ez az egyik leggonoszabb ostobaság, amit életében hallott. Budapestről azt mondta: széthulló struktúra, kedvezőtlen privatizációk, korrupciós ügyek százai jellemzik, de elismerte, hogy kultúrája sokszínű, és jól működnek a kulturális intézmények.

- Főpolgármesternek érzi már magát?

- Egyelőre a fővárosi ellenzék vezetőjének érzem magam, hiszen az vagyok, nem több."

„- ...kivel szeretne a főpolgármesteri kampányban igazán megmérkőzni?

- Az én álmom Gyurcsány Ferenc lenne.

- Miért?

- Azt életem egyik legszebb élményeként könyvelném el, ha Gyurcsány Ferenccel vitatkozhatnék a nyilvánosság előtt. Nem tudom, melyikünket érne nagyobb meglepetés, de lehet, hogy inkább őt."

„Az MSZP-vel végleg felbomlott a koalíció, de a közösen vállalt program e nélkül is működik. Eközben a Fidesz 180 fokos fordulatot vett, miután Orbán Viktor kiadta a frontális ellenállás parancsát, nehogy szélsőjobboldali szimpatizánsaik a Jobbikra voksoljanak - mondta lapunknak Demszky Gábor. A főpolgármester szerint komoly esélye lenne az önkormányzati választáson egy MSZP-SZDSZ-MDF közös jelöltnek, utódjaként pedig szívesen látna a város élén egy független, szociálisan érzékeny, liberális demokratát."

„- Az, hogy a Fidesz támogatja a már megkezdett fejlesztéseket, biztosíték arra, hogy a hátra lévő egy évben is partnerek lesznek ebben?

- Elképzelhető, hogy nem, mert úgy vannak vele, ha majd hatalomra kerülnek, inkább hozzájuk lehessen kötni ezeket a döntéseket. Ezt spájzolási politikának nevezem. Hiszen vannak előkészített beruházásaink, amelyekre megvannak az engedélyek, a kormány jóváhagyása, az EU-támogatás, bármikor indíthatóak. Játszhatnak arra, hogy ezeket megakadályozzák, így bár a munkát mi végeztük el, csak a következő ciklusban érne be a gyümölcse. Ezzel Budapest nem nyerne, csak időt, lehetőséget veszítene."

Hatmilliárd hiányzik a Margit híd felújításához - írja a Blikk. „Túl sokba kerül a híd felújítása, ezért nem érvényes rá az a hatmilliárd forintos támogatás, amit már odaítéltek a hatóságok. Amíg 13 milliárd forint volt a híd felújítása, kiemelt fejlesztésnek számított, amiről itthon dönthetett a kormány. A 30 milliárd forint, amibe végül is a felújítás kerül, nagyberuházássá minősíti át a hídrekonstrukciót.

Ezért a Fővárosi Önkormányzatnak most új pályázatot kell készítenie. Arról pedig nem a hazai, hanem azok a brüsszeli bürokraták döntenek majd, akik több mint egy évig ültek a 4-es metró támogatási pályázatán. - Gyanítom , hogy ebben a ciklusban már nem lesz döntés a Margit hídról. A Fővárosi Önkormányzatnak gyorsan találnia kellene hatmilliárd forintot az elbukott támogatás helyett - vélekedett Bagdy Gábor, a fővárosi nagyberuházásokat vizsgáló bizottság elnöke.

- Gyakorlatilag elölről kell kezdeni az egész adminisztrációt. Kezdhetik öszszeállítani a pályázati anyagot, megírni, lefordítani, majd jóvá kell hagyatni egy csomó itthoni szervezettel, valamint a kormánnyal is, és csak azután küldhetik ki Brüsszelbe. Mindezt azért, mert ennyire alulbecsülték a felújítás költségeit, mert 30 milliárd forint lett a 13 milliárdból - magyarázta Bagdy. - Ha évekig nem is tart, de mindenképp időigényes folyamatról van szó - ismerte el Oravecz Péter, az európai támogatások elosztását irányító Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szóvivője."

Meglopták a nyírvasvári focistákat Nyírbogdányban - írj a Kelet-Magyarország. A gól nélkül végződött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei II. osztályú labdarúgó-bajnoki szünetében a csapatok nem mentek be az iskolában található öltözőbe, hanem térfelet cseréltek, és folytatták a játékot. Így csak az elsőként lecserélt vendégjátékos vette észre, hogy a meccs alatt öltözőjük ajtaját betörték, és szinte mindent elvittek, ami mozdítható volt. Több százezer forint értékben tűntek el telefonok, ékszerek, ruhák, cipők és műszaki cikkek. Volt olyan játékos, aki mezítláb és papucsban ment haza. A rendőrség nyomozást indított a tettesek felderítésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.