Orbán 1988-ból: "Kivénhedt, öreg szakkollégista vagyok"

Egy 1988-ban lehallgatott telefonbeszélgetés hanganyaga került a Nyugat.hu birtokába, a felvételen a fiatal Orbán Viktor és Krassó György beszélget. Orbán többek között arról számol be, miképpen irányítja Aczél György azokat, akiket kell.

Érdekes hangfelvétel került a Nyugat.hu birtokába Orbán Viktor és Krassó György 1988-ban folytatott telefonbeszélgetéséről. Mint a lap írja, egyedülálló hangfelvételükön Orbán Viktor arról számol be Krassó Györgynek, hogy hogyan akarják ők megváltoztatni Magyarországot.

Krassó György akkor már az ellenzék régóta ismert alakja volt, 1985-ben Angliában kapott menedékjogot, a BBC-nek és a Szabad Európa Rádiónak is dolgozott. Ezért is beszélt az akkor még ismeretlen Orbán Viktorral, valószínűleg 1988. április elsején, azon a napon, amikor a Fidesz egy „Ma Chérie”, Kedvesem nevű budai presszóban tartotta megalakulása utáni első, nemzetközi sajtótájékoztatóját.

Az érdekes kordokumentumban meghallgathatják, hogyan számol be Orbán Viktor arról, miképp is irányítja Aczél György azokat, akiket kell. Kit is zárnak ki az MSZMP-ből, és miért? És hogy ki is Orbán: „Én ilyen kivénhedt, öreg szakkollégista vagyok, nincs funkcióm, ilyen hivatalos.” A Mezőgazdasági Minisztériumban dolgozik, Soros-ösztöndíjat is kap, de már valószínűleg nem sokáig marad ott, mert pályázik Soros külföldi ösztöndíjára. (Meg is kapta, 1989-ben ennek segítségével tanulhatott Oxfordban.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.