Orbán Viktor tart a mesterséges intelligenciától, no meg a keresztényüldözéstől

Egész Európa sorsfordító időszakot él át, az emberiség most lép át egy új korszakba, a korábbi kitörésszerű fordulópontok helyett azonban lassabb, nehezebb folyamatok útján - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kurír katolikus hírportálnak nyilatkozva.

A kormányfő a szombaton megjelent interjúban elmondta, a gazdaságban a versenyképesség megőrzése ad feladatokat, a szakmai felkészültség területén az a kérdés, hogy egy régi típusú felfogást felvált-e egy korszerű, digitális technikára épülő tudás, a társadalmi folyamatokat tekintve pedig arra kell válaszolni: "vajon képesek leszünk-e visszafordítani a népesség csökkenését?".

A miniszterelnök a további kérdések között említette, hogy sikerül-e megmenteni a hit közösségeit, vagy "mindenütt eluralkodik az individualizmus", továbbá azt is, hogy a mesterséges intelligencia kikísérletezésének milyen hatása lesz.

"Ezek a kérdések még a mi életünkben el fognak dőlni" - mondta Orbán Viktor, aki szerint Magyarország olyan politikai kultúrával rendelkezik, amelyben lehetőség van nyílt és őszinte párbeszédet folytatni minden fontos kérdésről. "Európában sajnos már nem mindenhol van ez így" - tette hozzá.

A kormányfőt kérdezték arról is, hogy mit jelent számára az irgalmasság. Válaszában kiemelte, az irgalmasság legfontosabb üzenete, hogy "nyissuk meg a szívünket mások felé, mert az elzárkózó, önmagába fordult ember elveszett". A katolikus egyház is segíthet ebben, magabiztosságával, szilárdságával - szegletkőként - továbbra is vonatkoztatási pontja lehet életünknek - fejtette ki.

Orbán Viktor kérdésre választ beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumában létrehozott keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárságról is. Hangsúlyozta, Magyarország szakít azzal a megközelítéssel, hogy Európában csak olyan dokumentumot lehet megalkotni, amelyben értéksemleges megfogalmazás szerepel a hitük és a vallásuk miatt üldözöttekről.

"Magyarország egy keresztény ország, ezért nekünk elsősorban azokon kell segítenünk, akik hozzánk a legközelebb állnak, ők pedig a keresztények"

- emelte ki a kormányfő, majd megjegyezte, "a mi kormányunk keresztény ihletettségű, ebből pedig kormányzati kötelezettségek is adódnak".

A miniszterelnök népvándorlásnak nevezte az Európájában kialakult helyzetet, amely szerinte nem merül ki abban, hogy menekültek igyekeznek elhagyni a válság sújtotta övezeteket. A Nyugat-Európába áramló tömegek legnagyobb számban már nem is Szíriából, hanem Afganisztánból és Pakisztánból érkeznek, a jövőben pedig várhatóan azok okozzák a legnagyobb problémát, akik Afrika belsejéből indulnak el - folytatta Orbán Viktor, aki szerint mindez azt mutatja, hogy a gondok akkor sem szűnnek majd meg, ha Szíriában béke lesz.

Orbán Viktor a többi ember iránti felelősséget koncentrikus körök formájában képzeli el. "Elsősorban azokért tartozom felelősséggel, akik hozzám a legközelebb állnak: a családom, a barátaim, a hitbeli közösségem és a nemzetem" - sorolta, hozzátéve: "ezen túl is léteznek körök, ha lehetőségem van, rajtuk is segítenem kell, ugyanakkor nem a farizeusok módján". Példaként említette, hogy az egyszeri, nagy segélyakciók nem elegendőek, a szerencsétlen sorsú néptömegek egy részének a behívása országainkba pedig nem célravezető, sőt káros.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.