Orbán: Végét járja a nyugati dominanciára épülő világgazdasági rend

Végét járja a nyugati dominanciára épülő világgazdasági rend, a nyugati katonai dominancia és a "demokráciaexport" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Diaszpóra Tanács V. ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.
A kormányfő előadásában arról beszélt, hogy egy világhatalmi, világgazdasági és világpolitikai átrendeződés "kellős közepén vagyunk", a Nyugat folyamatosan veszít befolyásából.

A világgazdaság súlypontjának Keletre helyeződése nem átmeneti jelenség, a nyugati katonai dominancia szintén lezárulóban van, és "a demokráciaexportra, az emberi jogok exportjára épülő világpolitikai kurzusnak is a végén járunk" - fejtette ki.

Hozzátette: Európát az amerikaiaknál is súlyosabb gondok gyötrik, az európai gazdaság továbbra is "elmeszesedett". Felhívta a figyelmet arra, hogy ha Közép-Európa nem lenne tagja az Európai Uniónak, a közösség gazdasága zsugorodna.

Magyarországról szólva ugyanakkor Orbán Viktor azt mondta: az ország megújítási kísérletének sikerességét ma már olyan "fényes tekintetű" helyeken sem illik kétségbe vonni, mint Brüsszel.

A kormányfő beszélt arról is, hogy az alsó középosztály helyzete érzékelhető ütemben javul, és ha ez folytatódik, akkor a ciklus végére már egész "elfogadható képet" mutat majd az ország.

Orbán Viktor  úgy fogalmazott: abból kell főznünk, ami van, és ez munkaalapú gazdaságra ítél bennünket. Ha a magyarok nem dolgoznak, tönkremegyünk nemzetként is, egyenként is; ha dolgoznak, akkor van esélyünk arra, hogy megmaradjunk - mondta.

Kitért arra, hogy jelenleg 4,1-4,3 millió között van a dolgozó emberek száma. 1991 óta ennyien Magyarországon nem dolgoztak, a rezsicsökkentés eredményeként az infláció gyakorlatilag megszűnt, a reáljövedelmek tavaly mintegy 5 százalékkal nőttek, ami idén is folytatódott - sorolta Orbán Viktor.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.