Orbán védelme a Várban többe kerül?

Mintegy 350 millió forintot csoportosít át a tartalékból a TEK javára a kormány. Ebből felvehetnek mintegy háromtucatnyi embert, hogy legyen kivel őriztetni a Karmelita kolostort, Orbán Viktor jövőbeni főhadiszállását.
Egy friss kormányhatározat értelmében 35 fővel növelheti a létszámát a TEK, hogy őrizni tudja az új miniszterelnöki hivatalt a Budai Várban. Ezért összesen 357 millió forintot csoportosít át a kormány a rendkívüli intézkedésekre félretett tartalékból a Terrorelhárítási Központhoz – írja a VS.hu. Az intézkedésre a Magyar Közlöny pénteki száma szerint a „Karmelita kolostorhoz kapcsolódó személyvédelmi feladatok ellátásának biztosítása érdekében" kerül sor.

Egy korábbi döntés értelmében a kolostor épületébe költözik a miniszterelnök hivatala, vagyis a pénzt Orbán Viktor védelmére szánják. Az átcsoportosított összegből 85,7 millió forint egyszeri támogatás, alapvetően dologi kiadásokra szánják, míg 271,4 millió beépül a következő évek költségvetésébe is. Ez a létszám emelkedése miatt jelentkező alapvetően személyi jellegű kiadás.

A kormány nem túl régen határozatban rendelte el „a Budai Várban található Karmelita kolostorban elhelyezendő műtárgyak beszerzése céljából 1006,0 millió forint egyszeri átcsoportosítását" a rendkívüli intézkedésekre félretett összeg terhére. Ezzel együtt döntöttek arról is, az államnak elővásárlási jogot kell biztosítani akár magántulajdonú műtárgyakra is.

Orbán költözése már jóval korábban felvetődött, és tavaly úgy tűnt, hogy 2016. március 15-től a budavári karmelita kolostorban rendezi be hivatalát. A várbeli épületből ki is költöztették a korábbi használókat, a Várgondnokságot, a Nemzeti Örökség Intézetét és a Várkert Bazár felújításáért felelős kormánybiztosi irodát. A mellette található üres telken pedig régészeti feltárás kezdődött, amelynek befejeztével visszaépítik a háborúban elpusztult tábori püspökség épületét; ez is a Miniszterelnökség része lesz.

A költözésre azonban egyelőre várni kell, mert az amúgy jó állapotú épület költséges átalakítása – amelynek csak a terveire elköltöttek 1,4 milliárd forintot – a jövő év második felében fejeződhet be.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.