Orbán utasítása már bírálat Pintérnek

Elsősorban az Alkotmányvédelmi Hivatal dolga lehetne, hogy megakadályozza a szélsőséges fajvédő nézeteiről ismert amerikai National Policy Institute e hét végére meghirdetett konferenciáját – állítják a titkosszolgálatok tevékenységét ismerő forrásaink.

Egy forrásunk szerint az, hogy maga Orbán Viktor adott utasítást Pintér Sándor belügyminiszternek a konferencia betiltására, az illetékes szakmai szervezetekkel szembeni elégedetlenség megnyilvánulásának is tekinthető. Az Alkotmányvédelmi Hivatalnak ugyanis dolga lett volna, hogy fellépjen, és „preventív beszélgetés” keretében felhívja a rendezvénynek otthont adó vállalkozás figyelmét arra: egy Magyarországon nem szívesen látott szervezetnek ne biztosítson helyet.

Neonáci felvonulás Budapesten 2009-ben
Neonáci felvonulás Budapesten 2009-ben
Kocsis Zoltán

Amennyiben nem járnak sikerrel, vannak más, nyomásgyakorlásra alkalmas eszközök is – a szakmai terminológia ezt akadályozásnak hívja –, ilyen például az együttműködést megtagadó cég visszatérő ellenőrzése. A rendezvényközpont egyébként önként felmondta a konferencia szervezőivel kötött szerződést, de ha a szolgálatok körültekintőbben járnak el, a kontraktus minden bizonnyal meg sem köttetik.

A titkosszolgálat emberei a National Policy Institute vezetőit ugyancsak megkereshették volna, mert korábban arra is akadt példa, hogy valakit pusztán a szavak erejével sikerült meggyőzni arról, maradjon inkább távol Magyarországtól. A nemkívánatos személyek „vegzálására” vannak persze ennél határozottabb eszközök is, hiszen senki sem szereti, ha mindenhová árnyékként követik, lépten-nyomon igazoltatják, és a szállodákban azt tapasztalja, hogy éppen nincs egyetlen üres szoba sem.

A nemzetbiztonsági szolgálatok korábban nem egy, a jog eszközeivel nehezen kezelhető ügyben értek el látványos eredményeket. „Nem állítom, hogy a mi fellépésünkre, de remélem, nekünk is volt szerepünk abban, hogy Szabó Albert, az egyik legvadabb hungarista agitátor jobbnak látta szedni a sátorfáját” – nyilatkozta még 2000 februárjában titkosszolgálati miniszterként Kövér László az izraeli Új Kelet című lapnak. Az ügyet közelről ismerő forrásunk szerint többéves munka volt benne – ami az MSZP–SZDSZ-kormány idején kezdődött –, hogy a nyíltan hungarista nézeteket valló Magyar Népjóléti Szövetség vezetőjét sikerült kiszorítani Magyarországról: miután elfogyott körülötte a levegő, inkább visszatért Ausztráliába.

Szintén a szolgálatok sikereként értékelte az interjúban Kövér azt is, 2000-ben meg tudták akadályozni a német és magyar csapatok 1944. februári kitörési kísérletére emlékező demonstrációt. Egy évvel korábban a szélsőséges Magyar Nemzeti Arcvonal által a résztvevőknek szervezett koncert helyszínén többen az őket igazoltató rendőrökre támadtak, és emiatt később hat embert el is ítéltek. A szélsőséges csoportok működését utóbb olyannyira ellehetetlenítették, hogy az első Orbán-kormány idején nem is volt több ilyen rendezvény.

Az elmúlt években Budapesten kisebb neonáci felvonulások voltak, a külföldi szélsőségeseket már a határon lekapcsolták a hatóságok.

Kormányfői tiltások, bírósági engedélyek

Tavaly tavasszal a magukat „nemzeti érzelműnek” nevező motorosok Adj gázt! címmel hirdettek felvonulást Budapesten. Történetesen pont arra a napra, amikor a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetét rendezték meg a fővárosban. A motorosok bejelentett útvonala érintette a Dohány utcai zsinagógát is. Bár a motorosok megkapták az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg a rendezvény megtartását. A rendőrség erre betiltotta a felvonulást. A bíróság utólag a motorosoknak adott igazat, és súlyosan jogsértőnek minősítette a rendőrség eljárását.

A második esemény, amikor a kormányfő úgy érezte, közbe kell avatkoznia, néhány hét múlva történt. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlésének kezdetéhez időzítve „antibolsevista és anticionista népgyűlést” hirdetett. A rendőrség tudomásul vette a rendezvény megtartására szóló bejelentést. Orbán Viktor ekkor megint Pintér Sándorhoz fordult. A rendőrség betiltotta a tüntetést, a bíróság azonban hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást. A kormányfő nem hagyta annyiban, a bíróság határozata ellenére utasította a belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel az „anticionista” demonstráció megakadályozására. A tüntetést megtartották, a rendőrség nem avatkozott közbe. (Cz. G.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.