Orbán úgy tesz, mintha nem értené

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az amerikai beutazási tilalmi ügy egyre inkább elveszíti komolyságát, "egyre zavarosabb az egész dolog".

A kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában utalt arra a dokumentumra, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel.

Se aláírás, se fejléc, se pecsét, "ez egy fecni", "ömlesztett összegyűjtése azoknak a vádaknak, amelyeket az elmúlt négy évben az ellenzéki pártoktól már hallhattunk" - jellemezte Orbán Viktor a dokumentumot, hozzátéve: ha nem angolul lenne, azt hinné, egy ellenzéki párt írta. A miniszterelnök ezért úgy tekint e dokumentumra, "mint ha vissza akarna valaki rángatni bennünket a választások előtti politikai helyzetbe".

"Az ember a barátaitól érkező kritikákat komolyan veszi, különösen, ha ez egy ilyen nagy barát (...), de most már arra a szintre jutottunk, ahol ez egyre nehezebb" - mondta, úgy fogalmazva, hogy minden perc, amelyet "azzal töltünk, hogy ezzel az üggyel foglalkozunk, az kidobott idő".

Megjegyezte egyúttal, ha bármelyik magyar nagykövet odaadna egy ilyen papírt egy kormánynak, másnap haza kellene őt rendelnie.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ha a beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikó adóhatósági elnök be is nyújtaná lemondását, erősen elgondolkozna azon, hogy elfogadja-e, mert arra nem szeretne precedenst teremteni, hogy egy külső állam megvádol egy köztisztviselőt, de nem ad át bizonyítékokat, mégis eléri a leváltását. Orbán Viktor hangsúlyozta: stabilizálni kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) működését a NAV mostani vezetésével.

Amint arról a Népszabadság beszámolt, a magyar külügyminisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozta azt a feljegyzést, amelyben az amerikaiak összegezték, eddig hány alkalommal jelezték személyes találkozókon az Orbán-kormánynak a korrupciós ügyekkel kapcsolatos aggodalmaikat. Nevezheti ezt a kormányfő fecninek, vélhetően az Egyesült Államokban senki fejében meg sem fordult, hogy egy diplomáciai irat esetében fontosabb, milyen színű pecsétet ütnek rá és hány forintos papírra nyomtatták, mint az, hogy ki adta át a dokumentumot.

És bár a kabinet - nyilván nem véletlenül - úgy próbálja beállítani, mintha vádak, ráadásul alaptalan vádak érnék a magyar tisztviselőket, az USA hangsúlyosan nem eljárást folytat az ügyben (tehát nem is vádol). Éppen ellenkezőleg, Washington azt mondja, a korrupciós, áfacsalásos ügyek felderítése a magyar hatóságok feladata lenne. Vida és társainak kitiltása pedig ekképpen nem általuk elkövetett bűncselekmények szankcionálása, hanem annak, hogy semmilyen érdemi vizsgálat, fejlemény nem volt a gyanús ügyekben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.