Orbán továbbra is bízik Lázárban

Orbán Viktor bizalma nem rendült meg Lázár Jánosban annak ellenére sem, hogy naponta „szalagcím” a személyével kapcsolatos támadások miatt. Így ma, amikor megalakul a harmadik Orbán-kormány, a jelenlegi államtitkár a Miniszterelnökséget vezető kancelláriaminiszter lesz – mondták lapunknak kormányoldalról.

Azaz Lázár a legszélesebb körű kompetenciával fog rendelkezni a miniszterek között, az irányítása alá kerül a közigazgatás, a kormányprogram végrehajtása, a vidékfejlesztés, az európai uniós pénzek felhasználása, az építészet, a nemzetpolitika, a kormányzati kommunikáció és a magyar bankrendszer átalakítása is. Ma a kormányülésen a statútumok, a minisztériumok feladat- és hatáskörei változhatnak, de nem valószínű, hogy a Miniszterelnökség komptenciája szűkülne a sajtóbotrányok hatására – állították lapunknak.

Kormányközeli források szerint az új fejlesztéspolitikai intézményrendszerrel, az EU-pénzek fölötti rendelkezéssel és a Norvég Alappal kapcsolatos kérdésekben a miniszterelnök egyetértett az iránnyal, a kivitelezés volt Lázár János feladata.

Ami a személyesebb ügyeket – a londoni utazásának részleteit, illetve az Origo-botrányt – illeti, forrásaink szerint az államtitkár ezek részleteiről is tájékoztatta a kormányfőt, szerdán már azért is hivatkozhatott arra a bizottsági meghallgatások között tett nyilatkozatában, hogy „a miniszterelnök megbízásából utazott Londonba, és a magyar állam érdekében álló hivatalos tárgyalásokat folytatott”.

Azt is hozzátette, hogy ellentétes lenne Magyarország érdekeivel, ha azon személyek nevét nyilvánosságra hozná, akikkel tárgyalt. Ilyen nyilatkozatot nem tehetett volna anélkül, hogy arról előzetesen ne tudott volna a miniszterelnök – mondták lapunknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.