Orbán szerint valótlanságot állítanak az amerikaiak

A miniszterelnököt az EUrológusnak sikerült megszólaltatnia Brüsszelben az amerikai-magyar botrányról.

Magánszemélyek és állami alkalmazásban állók vannak a között a hat ember között, akiket kitiltottak az Egyesült Államokból – nyilatkozta Orbán Viktor az EUrológusnak pénteken. A magyar miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcsán szólalt meg az üggyel kapcsolatban. Az EUrológus kérdésére úgy válaszolt, nem arról van szó, hogy a magyar titkosszolgálat ne tudná kideríteni, hogy kiket tiltottak ki egy másik országból, hanem hogy aki állít valamit, annak kell megneveznie az érintetteket.

„Aki állít valamit, annak kell megneveznie az érintetteket”
Julien Warnand / MTI/EPA

„Én nem vehetem át egy másik ország feltételezéséért a felelősséget, különösen nem a jogi felelősséget. Minden megoldódna, nagyon egyszerűen, ha az amerikaiak közölnék, hogy ezekről az emberekről van szó, és ezzel vádoljuk őket. Abban a pillanatban minden vizsgálat megindul. Én azt nem értem, hogy ez miért nem történik meg" – mondta.

Arra a kérdésre, hogy közügy vagy az érintettek magánügye-e a botrány, Orbán nem tudhatjukkal felelt, amikor pedig az EUrológus felvetette, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő szerint köztisztviselőkről is szó van, azt mondta, ez nem esik egybe a valósággal. „Is-is a válasz. Magánszemélyek és állami alkalmazásban állók. Még egyszer mondom, azt a felelősséget, hogy egy másik állam által tett kijelentés – ami egy vád bizonyítékok nélküli nyilvánosságra hozatala – alapján nem indítunk eljárást. Ez azt jelentené, nem tudjuk megvédeni a saját állampolgárainkat" – ismételte meg a kormányfő.

Az EUrológus végül azt firtatta, hogy a Horváth András által feltárt ügyeket miért nem tárták a nyilvánosság elé, amire Orbán úgy felelt, az az ügy, amiről a pénzügyminiszter beszámolt, az pontosan ez alapján indult meg. „És ebben amerikai cégek is érintettek" – tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.