Orbán szerint nem lesz sorkatonaság, és Kövér nem is azt mondta

Katasztrofális hibának tartja a sorkatonaság megszüntetését Kövér László. Az Országgyűlés és a Fidesz választmányának az elnöke az Új Néplapnak nyilatkozva úgy vélte: e hiba orvoslása sokkal nagyobb energiákat fog felemészteni, mint amennyit a sorkötelezettség fenntartására kellett volna fordítanunk.
„Ha ma, a közgondolkodás jelentősebb változása nélkül vissza akarnánk állítani a sorkatonaságot, meglátásom szerint a sorköteles férfiak elvándorlását erősítenénk azokba az országokba, ahol ezt még nem tennék meg" – fogalmazott Kövér, ezért szerinte csak össze-európai szinten van realitása a sorozások újbóli bevezetésének. „A világban a terrorizmust és az illegális migrációval összefüggésben is terjedő bizonytalanságot látva egyáltalán nem zárom ki, hogy erre rákényszerülünk a nem túl távoli jövőben" – tette hozzá.

Gondolatmenete futótűzként terjedt a világhálón, több portál tényként közölte, hogy a Fidesz a sorkatonaság visszaállítását „tervezgeti". Csak olaj volt a tűzre, hogy Kósa Lajos frakcióvezető is mintegy elvi lehetőségként beszélt a sorkötelezettség újbóli bevezetéséről. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő viszont Facebook-oldalára kiposztolta pártja elnökségének 2014. július 16-i közleményét, amelyben a 2000-ben kezdeményezett országgyűlési határozati javaslatához hasonlóan ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást.

Más kérdés, hogy az előtt a Fidesz sem pártolta a sorkatonaságnak elsősorban az SZDSZ által erőltetett felszámolását.

Végül megszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, ő az M1-nek nyilatkozva leszögezte, „nincs és nem is lesz napirenden" a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. Nincs vita, miután Kövér László sem erről beszélt. Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon – szögezte le a politikus.

Az ellenzéki pártok lényegében elutasították Kövér felvetését. Harangozó Tamás (MSZP) szerint a kormánypártoknak a honvédség valós gondjaival, így a szerződésese katonák 1500 fős hiányának megszüntetésével kellene foglalkozniuk. Az LMP nem támogatja sorkötelezettség visszaállítását, szögezte le lapunknak Schmuck Erzsébet, „amúgy meg meccsleje le a Fidesz ezt a kérdést házon belül". A Jobbik is elutasítja a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását. Mirkóczki Ádám pártja ismert javaslatára utalva elmondta: ők az önkéntes sorkatonai szolgálat vonzóvá tételét viszont támogatják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.