Orbán: Szeméttel etették az embereket, elegünk lett

„Ön az Országgyűlés üléstermén keresztül meg akarja téveszteni az embereket, senki sem akarja felemelni az élelmiszerek áfakulcsát. A kormány szándékai világosak. Magyarország éveken keresztül eltűrte, „mert gyenge volt”, hogy a becsületes kiskereskedőket tönkretegyék, és „eltűrte, hogy szeméttel etessék az embereket, ebből elegünk lett” – reagált Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ülésen az azonnali kérdések és válaszok órájában a szocialista Gőgös Zoltán kérdésére, miszerint miért emelkedik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj.

A jobbikos Mirkóczki Ádám kérdésére, hogyan értékeli azt, hogy a kampányban fideszes politikusok azzal zsaroltak: nem kapnak pénzt azok a városok, ahol nem a Fidesz nyer. Orbán az összes parlamenti párt nevében visszautasította, hogy bárki is a zsarolásra építette volna a kampányát. (Orbán még az önkormányzati választások előtt mondott valami olyat, hogy azok, akik nem tudtak együttműködni a kormánnyal, az önkormányzati választások után pénzt kérnének – a Szerk.) Amikor Mirkóczki Ádám azt mondta, hogy a Fidesz nem tudta elviselni a vereségeket, Orbán Viktor ezt úgy értelmezte, hogy ezek szerint ez azt jelentené, hogy a Jobbik eltörölné a választási jogorvoslatot. Aztán a miniszterelnök egy papírosból felsorolta, hogy az előző ciklusban melyik ellenzéki vezetésű várostól mennyi adósságot vállalt át a kormány.

A szocialista Harangozó Tamás az illiberális demokráciáról, Polt Péter legfőbb ügyész, Vida Ildikó NAV-elnök és Domokos László ÁSZ-elnök kinevezéséről, a korrupciós ügyről és a társadalmi szakadékról kérdezte a miniszterelnököt: „Tényleg erre készült 25 éven át?” „Az az állítás, mely szerint Magyarországon a miniszterelnök hatalma korlátlan lenne, nem felel meg a tényeknek” – hangzott a miniszterelnök válasza, aki megköszönte az „értékes” felszólalást, de mint mondta, maradnak a választók értékítéleténél, hiszen nem tüntették volna ki a bizalmukkal háromszor is 2014-ben a kormánykoalíciót, ha azt gondolták volna, hogy „maffia-koalícióról” van szó. Az illiberális államról pedig írjon a képviselő publicisztikát, aztán válaszol rá – tette hozzá. Harangozó Tamás úgy riposztozott, írt már ilyet, el is küldte, de a miniszterelnök Semjén Zsoltot bízta meg azzal, hogy adjon egy „ minősíthetetlen” választ.

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András azt kérdezte a miniszterelnöktől: Miért tették lóvá a kistelepüléseket? Egy 2012-es törvénnyel ugyanis az idei választástól durván lecsökkentették a kistelepülési polgármesterek fizetését, emiatt a jelöltek száma is csökkent, különösen a független és az ellenzéki jelölteké. A fideszesek viszont elindultak, nyilván sejtették, hogy a választás után viszont emelik a béreket. Orbán Viktor azt válaszolta, ez nem igaz, a 2012-es törvényt már elfogadták, e szerint működik a rendszer. A másik vád, hogy felemelik a győztes polgármesterek fizetését – ha igaz lenne –, valóban elfogadhatatlan lenne, de a szándék nem ez volt, a kormány nem fog támogatni ilyen indítványt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.