Orbán rezsicsökkentésre használhatja a Gazpromot

A Gazprom exportárai ebben az évben várhatóan 30-40 százalékkal csökkennek majd a kőolaj áreséséből fakadóan, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásakor esetleg még rátehet egy pár százalékot. Mindennek a lecsapódása a hazai gázárakban politikai döntés eredménye lesz, a kormányfőtől függhet.

Magyar belpolitikai kommunikáció, főleg a rezsicsökkentés korábban beharangozott következő fázisa indokolhat egy új orosz-magyar földgázszerződést. A Gazprom exportárai ebben az évben várhatóan 30-40 százalékkal csökkennek majd a kőolaj áreséséből fakadóan, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásakor esetleg még rátehet egy pár százalékot. Mindennek a lecsapódása a hazai gázárakban politikai döntés eredménye lesz, a kormányfőtől függhet, hogy a 15-20 százalék közé „belőhető" árcsökkentésből milyen részt kapnak a lakossági és az ipari fogyasztók – erről Deák András György, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa beszélt a Népszabadságnak.

Putyin nem a gázról akar tárgyalni

Több akadálya is van annak, hogy Orbán Viktor megállapodjon Vlagyimir Putyinnal a 2015 utáni gázszállításokról. Például az, hogy a felek erről már megállapodtak. Részletek itt.

Az energiaügyekkel, valamint a posztszovjet térséggel foglalkozó elemző emlékeztetett rá, hogy Magyarország az elmúlt években egyre kevesebb földgázt vásárolt a Gazpromtól. Míg a válság előtt az átvett mennyiség évi 10-11 milliárd köbméter körül, 2013-ban már csak ötmilliárd körül mozgott. A le nem hívott mennyiségről valószínűleg megállapodnak a felek, az oroszok persze kérhetnek kötbért, de nem érdekük, hogy a magyarok választott bíróság elé vigyék az ügyet.

Az 1995-ben kötött orosz-magyar gázszerződés 2015 végén jár le. Deák szerint bármilyen megoldás születik – új szerződést kötnek, vagy a még érvényben lévőt hosszabbítják meg átalakított feltételekkel –, az mindenképpen rugalmasabb lesz a húsz évvel ezelőttinél. Annál rugalmatlanabbat nehéz lett volna kötni, egyrészt annak időbeli kifutása, illetve azon formula miatt, amely értelmében az orosz földgáz árát jelentős részben a kőolaj világpiaci árához kötötték. A szakértő úgy véli: az esetleges új szerződés vagy a régi átalakítása optimálisan hat-hét évre szólna, annál előrébb nem is lehet látni.

Még drágábban fizethetünk meg Paksért

Egyre érthetetlenebb, mi a valódi célja Putyin budapesti látogatásának: új, hosszú távú gázszerződésről nem lesz szó, az atomerőmű-bővítésről pedig elvileg nincs mit tárgyalni, mert már minden alapdokumentumot aláírtak. Részletek itt.

Deák szerint az évi 4-5 milliárd köbméter az alsó határ, ennél kevesebbre aligha tornázható le az oroszoktól átvett földgázmennyiség. Magyarország kitettsége a Gazprom felé sokat változott az elmúlt években. Egyrészt a magyar állam átvette a földgáztározókat, ezekben hatmilliárd köbmétert lehet raktározni, igaz, jóval drágábban, mintha a csővezetékből vennék át a gázt. Ugyanakkor lehetőség nyílt arra, hogy Ausztriából, a baumgarteni elosztó központból importáljon Magyarország földgázt. Elvben Hollandiából, az ottani tengeri hubokról is lehetne hozni, de a tranzitdíjak elképesztő drágává tennék a terméket. Hasonló módon drága lenne a cseppfolyós gázból visszanyert energiahordozó importja is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.