Orbán ott lesz a foci-Eb-n, de persze nem ezért zár be a parlament

Orbán Viktor nem keveri a szezont a fazonnal: a miniszterelnök ott lesz 14-én az első magyar meccsen az Eb-n Bordeaux-ban, de a Népszabadságnak azt mondta, nem ezért zár be egy nappal előtte a parlament. Az ellenzék szerint csorbulnak a jogosítványaik.

Szezont a fazonnal nem szabad összekeverni, először a kötelesség, utána a szórakozás – ezzel a szentenciával kísérelte meg cáfolni a miniszterelnök a Népszabadságnak nyilatkozva, hogy azért megy nyári szünetre a parlament június 13-án, a korábbi ciklusokhoz képest szokatlanul korán, mert fideszes képviselők is a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságra utaznak Franciaországba.

Először a Népszabadság vette észre, hogy a parlament szokatlanul korai nyári zárása épp a magyar csapat Eb-nyitánya előtti napra esik. A köztudottan futballrajongó Orbán Viktor munkatársunknak megerősítette, hogy ott lesz június 14-én Bordeaux-ban, amikor a magyar meccs lesz, de az UEFA meghívására más meccsekre is elutazik. A miniszterelnök szavaiból kiderült, nincsenek olyan fontos törvényjavaslatok a kormány asztalán, amelyek miatt rendkívüli nyári ülésszakot kellene elrendelni.

S noha tegnap volt olyan kormányközeli forrás, aki némi bizonytalanságot látott még a parlamenti zárás körül, mondván, hogy a háttérintézmények sorsáról szóló törvényjavaslatot a pénteki kormányülésen még nem jegyezte ellen a miniszterelnök, Kövér László lapunk kérdésére tegnap határozottan állította, hogy egy hét múlva véget ér a tavaszi ülésszak.

Orbán Viktor szurkol

„Szamárság” – Halász János így reagált arra, hogy fideszes képviselők jelezték volna, a labdarúgó-bajnokságra külföldre utaznak. A Fidesz-frakció szóvivője azt állította: már februárban döntöttek arról, hogy meddig tart az ülésszak, a menetrendben június 13-a volt előre meghatározva. Halász János szerint azért sincs szükség rendkívüli nyári ülésezésre, „mert a reformok működnek”. A szóvivőnek, állítása szerint, még nincs meg a jegye a marseille-i mérkőzésre. Semjén Zsolt KDNP-elnök, Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, de számos államtitkár – köztük L. Simon László – is azt mondta, a televízióban nézi majd a magyar meccseket.

Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási bizottságának az elnöke kérdésünkre viszont azt mondta munkatársunknak: szívből örülnek, hogy a magyar válogatott kijutott a bajnokságra, és az is igaz, hogy sok képviselő megy a meccsekre, ő is. „Van fontossági sorrend, és nem a meccsek élveznek elsőbbséget, hanem a törvényalkotás” – tette hozzá. Azt azért a fideszes politikus elmondta, a Konrad Adenauer Alapítvánnyal lesz egy hivatalos brüsszeli útja, de azt kérte, hogy Bordeaux-ból mehessen Brüsszelbe, és aztán Marseille-be mehessen vissza – azaz június 14-én és 18-án szeretné a meccseket élőben nézni.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta lapunknak, a korai zárással csorbul az ellenzék jogköre, nem tudnak alaposan felkészülni bonyolult javaslatokból. Volt arra is példa, hogy hajnali negyed 1-kor kaptak meg egy kormánypárti törvényjavaslatot, és másnap délelőtt már vita volt róla a T. Házban. A mostani hetekben pedig 29-30 törvény tárgyalását irányozták elő a kormányoldalon, tegnap 5 házszabálytól való eltérésről szavaztak, és egy kivételes eljárásról is: a takarékszövetkezeti törvényekről ma lesz a vita, aztán azonnal szavaznak róla. Így az MSZP-nek holnap még kell egy gyors frakcióülést tartania.

Információink szerint holnap reggel 8 órakor még a Fidesz-frakció is összeül, hogy megvitassák, hogyan szavazzanak az oktatási törvénymódosításról.

Bécs, Berlin, Párizs: szokásos rend

A Bundestag ülésrendjére semmilyen befolyással sincs a labdarúgó-Eb, a plenáris és bizottsági üléseket a szokásos rendben tartják meg – mondták lapunk érdeklődésére a német törvényhozás alsóházának sajtószolgálatánál. Hasonló válasz érkezett Párizsból és Bécsből is: a kiemelt érdeklődésre számot tartó franciaországi sportesemény nem módosítja sem a francia Nemzetgyűlés (Assemblée nationale), sem az osztrák szövetségi parlament (Nationalrat) munkáját. (D. A.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.