Orbán nem szokott ajándékokat kapni

Nincs autója, nem érdekelt vállalkozás(ok)ban, nem szokott ajándékokat kapni, egy 233 négyzetméteres házban él – többek között ezeket állítja magáról Orbán Viktor friss vagyonnyilatkozatában, amelyből az is kiderül, hogy a miniszterelnök vagyoni helyzete saját bevallása szerint nem módosult jelentősen tavaly óta.

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy két fővel nőtt az egy fedél alatt élő családtagok létszáma: az előző vagyonnyilatkozat szerint Orbán Viktor, Lévai Anikó, Orbán Flóra és Orbán Róza él együtt, időközben azonban papíron csatlakozott hozzájuk Sára és Gáspár is. A dokumentum végén az szerepel, hogy a kormányfő csatolta felesége, valamint gyermekei vagyonnyilatkozatát is, ezek a miniszterelnöki honlapon – ahová Orbán papírja fölkerült – nem láthatóak.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A vagyonnyilatkozat szerint az ingatlanvagyon változatlan: a XII. kerületi ház (amely a dokumentum alapján 233 négyzetméteres, a sajtóban keringő fényképeken viszont ennél lényegesen nagyobbnak látszik), illetve az 5000 négyzetméteres, a felcsúti labdarúgó-akadémia alapítványának 50 évre átengedett belterületi telek mellett egy 2000 négyzetméteres, szintén felcsúti telekből áll, rajta egy 63 négyzetméteres lakóházzal – utóbbit 2013-ban vásárolták.

Gépjárműve a kormányfőnek nincs (ugyanakkor a Cinege utcai ház előtt folyamatosan ott áll egy metálszürke színű Volkswagen Transporter kisbusz, amelyet a miniszterelnök esetenként maga vezet, és amely nem azonos az őt munkába, illetve hivatalos útjain szállító fekete, sofőrös Transporterrel). Értékpapírja, műalkotása szintén nincs, a feleségével közös számlán 930 ezer forintot tart (a tavalyi 1,35 millió helyett), és 5,5 millió forintos követelése van az Út a győzelemhez című könyv után. A 2002-ben felvett jelzáloghitelből még 8,3 millió forinttal tartozik (a tavalyi 9,36 milliós tartozás tehát csökkent).

Hogy a miniszterelnöki és a képviselői jövedelme mekkora, az nem derül ki a nyilatkozatból, mindkét helyen az szerepel: „törv. szerint", pártelnöki járandóságát viszont határozatlan ideig nem veszi föl. Gazdasági érdekeltségei nincsenek, a képviselői munkájával összefüggésben semmilyen ajándékot vagy ingyenes juttatást nem kapott, sőt, ha hihetünk a papíroknak, már képviselői laptopja sincs.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.