Orbán: határvédelem nélkül nincs értelme az intézkedéseknek

A rendőrök leterelik az M1-es autópályáról és a főútvonalakról azokat a menekülteket, akik gyalogosan indultak el az osztrák határ felé, mert az autópálya forgalmát nem lehet megbénítani - nyilatkozta Orbán Viktor újságíróknak, amikor megérkezett Kötcsére a polgári piknikre.

A rendőrök leterelik az M1-es autópályáról azokat a menekülteket, akik gyalogosan indultak el az osztrák határ felé, mert ez a közlekedés, a saját és a magyar állampolgárok biztonsága szempontjából is fontos, és mert az autópálya forgalmának a megbénítása nem fogadható el - ez derült ki Orbán Viktor szavaiból, amikor Kötcsére érkezett, és a rá váró újságírók kérdéseire válaszolt.

Arról nem mondott semmit, hogy ezen menekültek számára is biztosítanak-e buszokat. Úgy fogalmazott, hogy érzelmileg nem közömbesek a menekültekkel szemben, nehéz megoldani a problémákat fizikai erő alkalmazása nélkül, a magyar hatóságoknak ez viszont sikerült - értékelte az elmúlt napok eseményeit a miniszterelnök, és köszönetet mondott a közrendőröknek.

A közszolgálati televízió által is sugárzott rögtönzött sajtónyilatkozatában a miniszterelnök beszámolt róla, hogy éjszaka többször is beszélt Werner Faymann osztrák kancellárral telefonon, a jövő héten is fog, elmondása szerint személyes egyeztetésre is sor kerül majd. Viszont a véleménykülönbség az közöttük, és ezt más európai vezetők haboznak kimondani: a határok megvédése nélkül semmilyen európai intézkedésnek nincs értelme.

Orbán Viktor ezúttal is az uniós kvórarendszer ellen beszélt, szerinte nem a 150 ezer migráns elosztása a megoldás, mert százerek, milliók, tízmilliók érkezhetnek utánuk. Az utánpótlás kimeríthetetlen. Mit old meg, ha tízezreket szétosztunk - vetette fel, hozzátéve: érveket szeretne hallani a kvótarendszerre.

A miniszterelnök szerint Európában alábecsülik a kockázat mértékét, sok bevándorló azért jön ugyanis, "mert olyan életet szeretnének élni, mint mi". Ezt megérti, de "ez lehetetlen", hangoztatta a miniszterelnök.

Orbán Viktor megismételte: az unió külső határának a megvédése a legfontosabb, szerinte erről kellene az uniós vezetőknek egyértelmű nyilatkozatot tenni.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy szeptember 15 után hatályba lépnek a magyar parlament által elfogadott új bevándorlási szabályok, azt követően már a katonaságot is a határra lehet vezényelni. Azt nem tudta megmondani, mikor lesz teljesen biztonságos a határvédelem.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.