Orbán már tudja: hogy le fogják tartóztatni Tarsolyt

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati pénzek „parkoltatását”.  A miniszterelnök tényként állította Tarsoly Csaba meg sem történt előzetes letartóztatását.
Egy modern kincstárral teljesen kívül lehetne tartani a közpénzeket "az ilyen típusú pénzügyi manővereken" - mondta a brókerügyről szólva a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Orbán Viktor az interjúban helyes döntésnek nevezte, hogy az első brókercég bedőlése után megtették azokat a lépéséket, amelyekkel "az emberek pénzét meg lehetett menteni".

Kifejtette, az első brókerügy, a Buda-Cash-ügy után, miután kiderült, honvédelmi dolgozók egyik egészségpénztárának és önkormányzatoknak is bent ragadtak pénzei, megszólalt "a fejünkben a csengő", hogy nem tudni, mi lesz a többi brókercéggel. Azonnal úgy döntöttek - folytatta -, fel kell számolni azt a kockázatos megoldást, hogy brókercégeknél vannak adófizetői forintok.

A nyilvánosság tájékoztatását firtató kérdésre a miniszterelnök azt felelte: minden háztartás utolsó sarkába is eljutott az a hír, hogy brókercégnél pénzt tartani egyenlő a rendkívüli kockázattal, "ezt minden magyar ember tudja hetek óta".

Megjegyezte azt is, nem arról van szó, hogy az állami intézmények hazardíroztak volna az adófizetői pénzekkel, hanem hogy "biztos papírba tették, de rossz helyen voltak ezek a papírok".

Orbán Viktor megerősítette továbbá, hogy kapott levelet a Quaestortól - ezt, mondta, közvetlenül küldték neki, nem "postással" -, és ennek tartalma megegyezett azzal a bejelentésben foglaltakkal, amelyet a cég a jegybanknál tett. A kormányfő azzal folytatta, hogy ezután azonnal beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, átküldte neki a levelet, hogy lépjen kapcsolatba a brókercéggel, ha tárgyalni akarnak.

Arra a kérdésre, hogy a kockázatos befektetések kivonásáról szóló döntés már e levél megérkezése előtt megszületett-e, a miniszterelnök megismételte: jóval korábban.

A kormányfő arról is beszélt, hogy senki nem sajnálja a brókerektől "a kőgazdag emberek világát", ha a munkájukkal a többi embernek is segítettek pénzhez jutni. "De abban az esetben, ha ez az életmód, vagyoni helyzet a keményen dolgozó emberek pénzének ellopásából áll elő, akkor kinyílik a bicska az ember zsebében" - fogalmazott.

Szerinte a felelősök vagyonának zárolásával kapcsolatos fideszes javaslat esélyt ad arra, hogy a károsultak visszakaphassák a pénzüket vagy annak egy részét.

A témát azzal zárta, hogy bár a Quaestor egy "szövevényesebb jogi história", de "végre itt is eljutottunk az előzetes letartóztatásig". (Azt fontos megjegyezni, hogy a kormányfő itt tényként állít valamit, ami - még - nem történt meg. Tarsoly Csaba az interjú elhangzásakor csak őrizetben volt, így Orbán vagy látnok, vagy az igazságszolgáltatás megrendelésre dolgozik - a szerk.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.