Orbán: Már meg tudunk állni a lábunkon

Orbán Viktor szerint a 2008-as szociális népszavazás legfontosabb eredménye az volt, hogy sikerült megakadályozni az egészségügy privatizációját, mert az egészségügyet nem lehet üzleti szempontok szerint működtetni. A kormányfő erről kedden Baján, a Szent Rókus Kórház új épületének átadásán beszélt.
Az akkori kormány fel akarta szabdalni a biztosítási rendszert, fizetőssé akarta tenni az egészségügyi ellátást, el akarta adni a legértékesebb vagyontárgyakat – hangsúlyozta Orbán Viktor a négymilliárd forintos beruházás átadásán.

Ezzel kellett szembefordulni 2008-ban, hogy világossá tegyük, az egészség nem üzlet – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: amikor kórházátadásról beszélünk, akkor nehéz sorsú, segítségre szoruló emberekről is beszélünk, de arról is, "hogy milyen lelkülete van egy országnak, mennyire törődik, milyen színvonalon törődik, mennyire tartja fontosnak" polgárai sorsát.

A közösen elvégzett munka nem hiábavaló, mert megjönnek az eredmények - fogalmazott a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseknek köszönhetően Magyarországon 200 ezer ember hagyta abba a dohányzást.

Fontos eredményként értékelte, hogy bevezették a népegészségügyi termékadót, ami 52 milliárd forint bevételt hozott, amiből az egészségügyi béremelés alapjait teremtették meg.

Orbán Viktor szólt arról, hogy folytatni fogják az egészségtelen élelmiszerek kiszorítását annak érdekében, hogy "kevesebb egészségkárosodást szenvedjenek el a magyarok".

A méhnyakrák elleni védőoltás bevezetését, a 2010 óta átadott 277 új mentőautót, a 22 új, valamint a 60 régi mentőállomás most folyó átépítését is az egészségügy színvonalának emelése érekében tett fontos lépésként értékelte a miniszterelnök.

Kitért arra, hogy az elmúlt években egy feladatot nem sikerült a kormány szándékai szerint megvalósítani, mert nem sikerült rendezni a háziorvosok helyzetét. "A háziorvosok fizetése és megbecsülése messze elmarad, nem csak attól amit megérdemelnének, hanem attól, amire az emberek jó minőségű ellátásához szükségünk van" - fogalmazott.

A kormány elmúlt négy éves munkáját értékelve kiemelte, hogy "két olyan bajt, nyomorúságot" sikerült megoldani, amely évtizedek óta gondot okozott az embereknek. Az áremelése megfékezését, valamint az "adósrabszolgaságba szakadt családok" megsegítését értékelte sikeresnek a kormányfő.

Beszélt arról, hogy 2010-ben, a kormányváltáskor egy olyan országban éltünk, "ahol volt tízmillió ember és abból 1,8 millió fizetett adót".

"Többen dolgoztak ennél, de a tízmillió ember közös terheiből csak 1,8 millió ember vállalta a ráeső részt" – fogalmazott, hozzátéve, hogy ma már 4,1 millió ember dolgozik, és mindannyian fizetnek adót.

"Így már fenn tudunk maradni, így már meg tudunk állni a lábunkon, így már előre juthatunk" – tette hozzá.

Az önkormányzati választással kapcsoltban arra kérte az embereket, hogy vegyenek részt rajta.

Orbán Viktor szerint az önkormányzati választáson az emberek kifejezhetik a bizalmukat a kormány politikája iránt, mert szavazatukkal „a következő négy év kormányzati cselekvőképességét is befolyásoló" döntést is hoznak.

Tóth Gábor, a kórház főigazgatója elmondta: a rendszerváltás óta a legnagyobb beruházás készült el mintegy 4 milliárd forintos beruházással, mely a környéken 150 ezer ember egészségügyi ellátását javítja.

Kiemelte, hogy egy stroke-centrumot is kialakítottak, amelynek az utógondozásban is fontos szerep jut.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.