Orbán már keresi az utódját

„52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam" – válaszolta a Bibó Szakkollégium márciusi meghívott vendégeként Orbán Viktor, amikor arról kérdezték, hogy látja-e a jövő miniszterelnökét.

444 által megszerzett, nyilvános beszélgetésről kikerült hangfelvételen Orbán azt mondta magáról, hogy ő egy kifutó széria, aki nem szakmaként tanulta a politikát, így lehet nem lényeges, mit gondol ő a jövő politikai nemzedékről.

Orbán szerint a következő miniszterelnöknek több tényezőnek meg kell felelnie. Az első számú tulajdonsága egy jó kormányfőnek, hogy bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket. Orbán hangsúlyozta, hogy ezeket viselni kell, vagy ki kell védeni, esetleg nagyobbat visszaütni. Kibírni egy adottság, ami nem tanulható.

A kormányfő szerint a következő miniszterelnöknek bátornak is kell lennie. Orbán ennek kapcsán elmondta, hogy a természeti erőforrások az országhatáron kívül maradtak a trianoni országdarabolás után, a románok és a szlávok is többen vannak, mint a magyarok. Bárki indul meg Magyarország ellen, baj van, ezért a miniszterelnök szerint ahhoz kell bátorság, hogy egy ilyen helyzetben ne alárendelt, hanem szuverén politikát folytassunk. A következő miniszterelnöknek hitre, bátorságra, lelkierőre van szüksége, különben nincs magyar szuverenitás.

Orbán a következő miniszterelnök elengedhetetlen tulajdonságai között említi, hogy több nyelvet beszél és dörzsölt. Amire a kormányfő szerint nincs szükség: egy-egy területen mély szaktudásra, mert arra ott vannak a miniszterek. Ezen felül Orbán szerint csak a rendes magyar emberekben szabad bízni, „aki nem filozofál azon, hogy van-e olyan, hogy magyar, vagy nemzet, vagy haza."

„Amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból, nem tudom kijavítani egy-egy hibámat, akkor talán nyugdíjba kell mennem" – mondta Orbán annak kapcsán, mikor fog visszavonulni, hozzátette, ereje még jó pár évig kitarthat. A kormányfő úgy véli, kifutási ideje minden vezetőnek van.

Orbán szerint vannak olyan fiatalok, akiknek helyén van a szívük, és "lehet belőlük cserebogár". Az ellenzék pedig nem hülye, tudják, hogy őket kell támadni. A baloldalon egyetlen tehetséges fiatalt sem lát.

„A pártéletnek olyan a struktúrája, ami nem nagyon teszi lehetővé, hogy a mindenkori vezetővel szemben jöjjön létre összefogás" – reagált Orbán arra, hogy egy puccskísérlettel meg lehetne-e őt dönteni. Márciusban a Fidesz lejtmenetben volt, a novemberi tisztújítás majdnem verseny lett a Fideszben, de végül ezt megakadályozták a párton belül.

Simicskákra nincs szükség

Orbán márciusi beszédekor még friss volt a Simicskával történt szakítás élménye. A miniszterelnök szerint az új jogszabályok több pénzt biztosítottak, így a költségvetésből megtámogatott pártoknak már semmilyen gazdasági érdekcsoportra nincs szükségük, hogy sikeresek legyenek. A nagy pártok ellenállhatnak minden kívülről érkező üzleti igénynek. Orbán úgy véli, van, aki ezt könnyen tudomásul veszi, de van, aki nem, és mindent megtesz befolyása fenntartása érdekében.

A kormányfő márciusban azt mondta, a Simicskával való összeveszés nem személyes ügy, ugyanakkor úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány ahol csak tud, keresztbe tesz a Fidesz gazdasági bázisát megteremtő egykori pénztárnoknak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.