Orbán lezárta az utódlásáról szóló vitát

Egy valódi néppárt képét mutatta a Fidesz kongresszusa, amelyhez külsőre az MSZP korábban hasonlított, a Jobbik pedig csak szeretne. Az ezerkétszáz delegált és a több tízezer tag a méretek nagyságát érezteti, a sokszor hivatkozott, tízéves csúcstartó szerep a kutatásokban és a választásokon a számottevő társadalmi támogatottságot bizonyítja, a sokszínűség ellenére kialakított egység, amelyről a tisztségviselők választási eredményei tanúskodtak, a sikerességet mutatja – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője.

Éppen ez, az egységre törekvés kötelessége volt az egyik legfontosabb üzenete az újraválasztott pártelnöknek. Ezzel nem közvetlenül, de az értő fülek számára még is eltéveszthetetlenül a párt és a kormány fontos emberei közötti szinte természetes rivalizálásra, illetve az arról szóló hírgyártásra utalt, megadva a személyes teljesítmények értékelésének legfőbb mércéjét is.

A 2018 utáni ciklusra vonatkozó kormányfőjelöltség elfogadásával – és így az államfővé válás egyértelmű elutasításával – pedig előre lezárta, sőt megelőzte a személyes jövőjéről és az „utódlásról" szóló vitát. Emellett, idei több beszédéhez hasonlóan, Orbán Viktor hitet tett a polgári berendezkedés és Európa újjászületése mellett, kijelölve a következő évek feladatait. A kongresszus több beszédéből érezhető volt az elkényelmesedés és az elbizakodás veszélye miatti aggodalom – vélte Mráz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.