Orbán inkább Putyinra esküszik

Magyarország és Oroszország megerősítette a kétoldalú gazdasági együttműködést, s ez kiválóan szolgálja a magyar érdekeket. Magyarország ésszerű áron fog jutni orosz energiához, miután sikerült megállapodásra jutni az eddig fel nem használt orosz földgáz későbbi igénybevételéről úgy, hogy azért csak a lehívás idejében kell fizetni – hangzott el Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin több mint negyvenperces közös sajtótájékoztatóján. Amit neki az elmúlt években Putyin megígért, azt be is tartotta – mondta a magyar kormányfő.
Orbán elmondta, hogy ésszerűen kell rendezni az EU–orosz viszonyt, nem lehet kirekeszteni Oroszországot Európából. Magyarországtól ugyanakkor nem kell félteni az EU egységét, európai érdek, hogy Oroszországot bevonják a kontinens biztonságának szavatolásába.

Ukrajnáról Orbán azt mondta, hogy 200 ezer érvünk van a békére – ezzel a kárpátaljai magyar kisebbségre utalt.

Putyin emlékeztetett rá, hogy 200 ezer szovjet katona áldozta életét Magyarország 1945-ös náci uralom alóli felszabadításakor. Meghívta Orbánt a Győzelem Napjának 70. évfordulós moszkvai ünnepségére. Megköszönte az elesett szovjet katonák sírjainak gondozását.

Beszélt Paksról, arról, hogy a 12 milliárd eurós beruházásból 10 milliárd eurót az orosz fél rendkívül kedvezményes hitelként ad. Szerinte az olcsó paksi áram segíteni fogja a magyar energiaárak további csökkentését, és 10 ezer új munkahelyet teremtenek Magyarországon.

Ukrajna kapcsán Putyin fegyverletételre szólította fel a Debalcevénál bekerített ukrán egységeket. Reményét fejezte ki, ha a kijevi felelős vezetők ezt nem ismerik fel, nem fogják megakadályozni, hogy a katonák megtegyék ezt az egyetlen ésszerű lépést. – A fő feladat, hogy életeket mentsünk – hangoztatta, majd azt üzente Kijevnek: nem egyszerű elismerni a vereséget, meg azt, hogy bányászok és traktorosok győztek, de nincs más kiút a gyűrűből. Az orosz államfő szerint a donyecki és a luhanszki népköztársaságok vezetői nem fogják megakadályozni a fegyvert letevő ukrán katonák elvonulását.

Orbán végül arról beszélt, hogy illúzió azt gondolni, Oroszország nélkül megvalósítható Európa energiaellátása. Szavai szerint a meghiúsult Déli Áramlat helyett olyan megoldást vázolt fel az ötletet támogató Putyinnak, hogy az orosz gázt Törökország felől Bulgárián, Makedónián és Szerbián keresztül lehetne elhozni Magyarországra. Majd azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy amit neki az elmúlt években Putyin megígért, azt be is tartotta.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.