Orbán harmadszor lép ugyanabba a folyóba

A kormányfő másfél éven belül harmadik alkalommal utasítja a belügyminisztert, hogy „minden lehetséges törvényes eszközzel" akadályozzon meg egy szélsőjobboldali rendezvényt. Orbán Viktor próbálkozásai eddig felemás eredménnyel jártak.
Tavaly tavasszal a magukat „nemzeti érzelműnek" nevező motorosok Adj gázt! címmel hirdettek felvonulást Budapesten. Történetesen pont arra a napra, amikor a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetét rendezték a fővárosban. A motorosok bejelentett útvonala érintette a Dohány utcai zsinagógát is.

Bár a motorosok megkapták az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg a rendezvény megtartását. A rendőrség erre betiltotta a felvonulást.

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) felhívta a figyelmet, hogy a rendőrségnek, ha egyszer tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a rendezvényt. A bíróság azonban – megerősítve a rendőri tiltást – elutasította a motorosok fellebbezését. Az elutasító határozat egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az alaptörvény szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának, a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére.

A „nemzeti érzelműek" második körben ugyanarra az időpontra, de más elnevezéssel, tavaszi évadnyitóként jelentették be a vonulást. Az útvonal is változott, nem érintette a zsinagógát. A rendőrség tudomásul vette a módosított programot, és közölte, hogy a „szükséges erőkkel" biztosítani fogja a rendezvényt.

Orbán Viktor ismét felszólította Pintér Sándort, a vonulást újra betiltották. Jogorvoslati lehetőségre nem maradt idő. (A kérdéses napon néhány tucat motoros jobb híján végül a devizahitelesek tüntetéséhez csatlakozott.) A bíróság utólag a motorosoknak adott igazat, és súlyosan jogsértőnek minősítette a rendőrség eljárását: elvileg tehát más elnevezéssel és módosított útvonalon megtarthatták volna a vonulást.

A második esemény, amikor a kormányfő úgy érezte, közbe kell avatkoznia, néhány hét múlva jött el. Ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlésének kezdetéhez időzítve „antibolsevista és anticionista népgyűlést" hirdetett. A református egyház nyomására a lelkész visszalépett, helyét felesége, Hegedűs Lorántné jobbikos parlamenti képviselő vette át.

A rendőrség tudomásul vette a rendezvény megtartására szóló bejelentést. Orbán Viktor ekkor megint Pintér Sándorhoz fordult. A rendőrség betiltotta a tüntetést, a bíróság azonban hatályon kívül helyezte a rendőrségi tiltást.

A kormányfő nem hagyta annyiban, a bíróság határozata ellenére utasította a belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel az „anticionista" demonstráció megakadályozására. A tüntetést végül megtartották (Vona Gábor jobbikos pártelnök is felszólalt), a rendőrség nem avatkozott közbe.

Ezúttal a Budapesten szervezett nemzetközi fajvédő konferenciát akarja a belügyminiszter révén betiltatni a miniszterelnök. A TASZ határozottan elítéli a hétvégére tervezett fajvédő rendezvényt, ugyanakkor azt is határozottan állítja, hogy a konferencia belügyminiszteri betiltása, valamint a résztvevők beutazási és tartózkodási tilalmának elrendelése nem jogszerű és nem hatékony módja a fajvédőkkel szembeni fellépésnek.

A TASZ állásfoglalása szerint: aki szólásszabadságát vagy gyülekezési jogát nem közterületen, hanem magánterületen akarja gyakorolni, annak a magyar jog szerint még csak be sem kell jelentenie a rendezvényt. Ennek megfelelően sem a belügyi kormányzatnak, sem a rendőrségnek nincs olyan hatásköre, amely alapján azt megtilthatná.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.