Orbán Győző megsértődött, és elviharzott

Senkinek nem szeretnének kárt okozni – magyarázta Orbán Győző egy gánti fórumon pénteken. A környéken lakók azonban nem értik, miért lenne jó nekik, ha naponta ezer tonna hulladékot szállítanának az ingatlanuk tőszomszédságába. A miniszterelnök édesapja végül besokallt, és otthagyta a vele vitatkozó helybelieket.
Orbán Győző kiállt a péntek estére meghirdetett gánti fórumon, és próbálta meggyőzni a helyieket: az Orbán család tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. által létrehozni tervezett hulladékfeldolgozó nem lesz rossz nekik. Amint azonban ellenvetésekkel szembesült, bepöccent – írja a Magyar Narancs.

A közelmúltban derült ki, hogy a Nehéz Kő Kft. évi több tízezer tonna hulladékot szeretne feldolgozni a Vértes lábánál, a Székesfehérvártól 25 kilométerre található Gánt-Gránás közvetlen közelében. A környezetvédelmi terület szomszédságába tervezett létesítményt annak a több hektáros gödörnek egy részébe telepítenék Orbánék, ahol korábban kavicsbányát üzemeltettek. A 2000-es évek elején azonban a bánya bezárt, és az élővilág kezdte visszavenni a területet. Ezért költöztek ide egyre többen, akik nyugalomra és a természet közelségére vágytak.

A közigazgatásilag Gánthoz tartozó településrész mintegy kétszáz ingatlanának tulajdonosai már több fórumon – Zámolyban és Csákberényben is – tiltakoztak a beruházás ellen, azonban péntek este idősebb Orbán Győzőnek mondhatták el kifogásaikat. Legalábbis addig, amíg a miniszterelnök édesapja egyáltalán meghallgatta a művelődési házban megjelent mintegy száz panaszost.

A fórumot a gánti önkormányzat szervezte, az ő meghívásukra jött el idősebb Orbán, illetve a vállalkozás megbízása alapján készült hatástanulmány szerzője. A gyorsan vitává alakult összejövetelt Gánt fideszes polgármestere, Spergelné Rádl Ibolya vezette. Ő a helyiek szerint jó kapcsolatot ápol a miniszterelnök édesapjával, de most két tűz közé került.

Egy darabig próbálta tompítani az indulatokat, azonban egy idő után kiesett a kezéből az irányítás, hiszen a gránásiak részéről folyamatosan záporoztak a jogosnak tűnő kérdések. A hozzászólások a környezetvédelmi hatóság által nyilvánosságra hozott előzetes hatástanulmányokban szereplő, a helyiek szerint több ponton aggasztó részletekre vonatkoztak.

Az eddig megismert – majd a fórumon kiderült, hogy már módosított – műszaki leírásból következtetve az idősebb és ifjabb Orbán Győző tulajdonában lévő egykori kavicsbánya területének egy részén évente 250 ezer tonna hulladékot raknának le, válogatnának szét, és dolgoznának át. Így az ott eddig nyugalomban élők azzal számolhattak, hogy napi ezer tonna törmeléket szállítanak oda. A lakosok szerint ez elfogadhatatlan.

Orbán Győző már az elején próbálta eloszlatni a kételyeket. Azzal érvelt, hogy szerinte nem lesz zavaró sem a zaj, sem a por, és senkinek semmi oka az aggodalomra. Először akkor hördült fel a művelődési ház nagyterme, amikor a vállalkozó ezt mondta: „Én soha senkinek a földjébe nem beszéltem bele, hogy mit szeretne ott csinálni. Magántulajdon, azt csinál, amit akar".

Majd hangsúlyozta, hogy a több évtizede tartó bányászati tevékenységük alatt egyetlen panasz, feljelentés vagy bírósági eljárás nem volt ellenük. Azt is kijelentette, hogy senkinek nem szeretnének kárt okozni, csak hasznosítani akarják a jelenleg kihasználatlan területüket, így arra jutottak, hogy ott alakítják ki a hulladékfeldolgozót.

Mindez nem hatotta meg a helyieket a Magyar Narancs cikke szerint. Orbán Győző viszont azt hangsúlyozta, hogy nem érti a felháborodást, hiszen a félelmek csak feltételezéseken alapulnak.

Mint ahogyan szerinte azok is csak találgatnak, akik megkérdőjelezik a hatástanulmányok várható por- és zajszennyezésre vonatkozó számításait. „Előrebocsátom, hogy senki ne próbálja kétségbe vonni a szakemberek szakértelmét. Az annyi, amit kiszámoltak. Ha valaki utána tud számolni, hát számoljon. Ha nem tud, akkor az annyi, amennyit megállapítottak" – mondta ezzel kapcsolatban.

Többen is próbálták elmagyarázni a miniszterelnök édesapjának, hogy úgy érzik, a hulladékfeldolgozó beindulásával megfoszthatják őket a „normális élethez való joguktól".

Majd egy nő azt is megkérdezte Orbán Győzőtől, hogy megvenné-e az ingatlanát, hiszen az a beruházás elindulása után minden bizonnyal gyorsan elértéktelenedik.

A bányatulajdonos ekkor már láthatóan ingerült volt, és így reagált: „Tessék mondani, az én földemet megvenné? Miért kellene nekem az ön földjét felvásárolnom?! (...) Az egy rosszindulatú feltételezés, hogy mi önöknek kárt fogunk okozni. Engem egyetlen föld érdekelne, amiben ásványi anyag van, semmi más".

Azt követően, hogy az egyik felszólaló szerint józan ész és becsület kérdése is lehetett volna, hogy a hatástanulmányokból nem „felejtik ki" a gránási településrészt, a miniszterelnök édesapja felhívta a figyelmet arra, hogy ők nem is akarják mindenáron a hulladékfeldolgozót.

A cérna akkor szakadhatott el Orbán Győzőnél, amikor az egyik lakos azt javasolta a többi gránásinak: egyenként kérjék a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnél, hogy vegyék őket ügyféli jogállásba, így ők hivatalosan tehetnek észrevételeket.

A bányatulajdonos ekkor közbeszólt, és azt mondta, hogy ez most nem tartozik ide.

„Ne haragudjon, ne segítsen megszervezni azt, hogy megtámadják a mi kérelmünket" – szólt Orbán Győző. Ezután a miniszterelnök édesapja elkezdett pakolni, majd néhány – egyebek mellett az ő halálára vonatkozó – bekiabálás és az időközben a hallgatóság között megjelent Orbán Áron kíséretében elviharzott.

A gránásiak még a művelődési házban maradtak. Ott kiderült, egyikük már fogadott ügyvédet is. Bár a gánti polgármester próbálta lebeszélni őket arról, hogy így védekezzenek, a helyiek rögtönzött gyűjtésen jelentősebb összeget dobtak össze a várható ügyvédi költségek fedezésére. Alapítottak még egy egyesületet is, amellyel az is a céljuk, hogy a hatóságoknál eredményesebben képviselhessék az álláspontjukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.