Orbán felkérésére is dolgozott Garabits

A botrányba keveredett ellenzéki jelölt 2012 novemberéig a Fidesz tagja volt.

Lapunk birtokába került az – az RTL Klub Híradójában tegnap bemutatott – megbízólevél, amelyben Orbán Viktor a Fidesz elnökeként felkérte Garabits Károlyt, hogy lássa el a Győri Tibor által létrehozott önkormányzati elemző munkacsoport vezetői feladatát. A Fidesz fővárosi testületeit és tisztségviselőit pedig arra szólítja fel, hogy a munkacsoport hatékony működéséhez szükséges információkat bocsássák Garabits rendelkezésére.

Garabits, a három ellenzéki párt közös VII. kerületi képviselőjelöltje a múlt héten azért került be a hírekbe, mert a Magyar Nemzet ismertetett egy hangfelvételt, amelyen egyebek mellett azt mondja: „Idióta Hunvaldéknak megmondtam, lopni az tud, aki profi a szakmájában, aki amatőr, az megbukik.” A szerinte manipulált hanganyagon dicsekszik azzal, hogy Hunvald György volt szocialista polgármestert és Gál Györgyöt, az erzsébetvárosi ingatlanügyben ugyancsak elítélt SZDSZ-es politikust is megütötte egyszer, valamint három különböző rendőrigazolvány birtoklásával büszkélkedik.

Garabits Károly plakátja a VII. kerületben
Garabits Károly plakátja a VII. kerületben
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Garabits Károly 2012. november 21-én jelentette be, hogy kilép a Fideszből, aznap küldte el az erről szóló – lapunk birtokában lévő – nyilatkozatot Vattamány Zsolt polgármesternek, az erzsébetvárosi Fidesz alelnökének. A jobboldali napilap által közölt felvétel valószínűleg 2012-ben készült, mivel – máig ismeretlen – beszélgetőtársának Garabits arról is beszél: 920 neve és telefonszáma van önkormányzati körzetében, ebből öt-hatszáz biztosan szavaz, még akkor is, ha regisztrálni kell, mert oda is elviszik őket. Az Alkotmánybíróság 2013. január 4-én minősítette alkotmányellenesnek a Fidesz által tervezett választói feliratkozást, vagyis a hangfelvétel ennél korábbi. Nem mindegy azonban, hogy Garabits a Fidesz tagjaként szólal-e meg rajta. Oláh Lajos, a Demokratikus Koalíció erzsébetvárosi politikusa mindenesetre ezt állítja.

Garabits a mostani botrány kipattanása után bejelentette, hogy innentől kezdve független jelöltként indul a választáson. Ezt azonban nem teheti, hiszen az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat a három ellenzéki párt nevében szedte össze. A támogató pártok szerepelni is fognak a neve mellett, amennyiben a választásig nem lép vissza. Az ügyészségen azonban minden bizonnyal meg kell jelennie, a rendőrség ugyanis bejelentésként értékelte a sajtó részéről érkezett kérdéseket, amelyek a VII. kerületi önkormányzati képviselőjelöltnek tulajdonított kijelentésekről szóltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.